Farro saláta sült édesburgonyával és kecskesajttal, mediterrán stílusban tálalva

Farro sült édesburgonyával és kecskesajttal

A farro, azaz az ősi búza, az egyik legősibb gabonaféle, amely már az etruszk és római konyhákban is kiemelt szerepet kapott. Tápláló, rostban gazdag és enyhén diós aromájú alapanyag, amely kiválóan kombinálható zöldségekkel és sajtokkal. A sült édesburgonya és kecskesajt harmonikus párosítása az utóbbi években vált népszerűvé a mediterrán ihletésű modern konyhában. Amikor az édesburgonya karamellizálódni kezd a sütőben, és a farro lassan megpuhul, kellemes, otthonos illatok töltik be a konyhát. A langyos saláta tökéletes választás a hűvösebb napokra, de hidegen is laktató és finom marad. A kulcs a jól időzített sütés és a friss hozzávalók aránya. Tipp: próbáld ki sült céklával vagy grillezett cukkínivel is. Ez az étel ideális könnyű ebédként, húsmentes vacsoraként vagy akár egy őszi piknik részeként is megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Farro (ősi búza)
300 g Édesburgonya
120 g Kecskesajt
3 ek. Olívaolaj
1 ek. Méz
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A farrot áztasd be hideg vízbe legalább 1 órával a főzés előtt. Ezután bő, enyhén sós vízben főzd puhára 25-30 perc alatt, majd szűrd le, és hagyd kihűlni.

    Ha nincs időd áztatni, főzd lassú tűzön, fedő alatt, de figyelj a víz pótlására, mert sokat felvesz.

    2

    Közben az édesburgonyát hámozd meg, vágd kb. 2 cm-es kockákra. Egy tálban forgasd össze 1 ek. olívaolajjal, sóval, borssal, majd terítsd sütőpapíros tepsire, és süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, míg kívül pirult, belül puha lesz.

    Ne zsúfold túl a tepsit, különben a burgonya inkább párolódik, mint sül – ha szükséges, süsd két adagban.

    3

    A sült édesburgonyát hagyd langyosra hűlni. A farrohoz add hozzá a sült édesburgonyát, morzsold rá a kecskesajtot, majd óvatosan keverd össze.

    A kecskesajtot közvetlenül a tálalás előtt add hozzá, hogy megtartsa krémes állagát, és ne olvadjon szét teljesen.

    4

    Egy kis tálkában keverd össze a maradék olívaolajat, citromlevet és mézet. Ezt az öntetet locsold a salátára, majd keverd át alaposan, de óvatos mozdulatokkal.

    Kóstold meg az öntetet előtte – ha savasnak találod, adj hozzá még egy kevés mézet az egyensúly kedvéért.

    5

    A salátát friss, finomra vágott petrezselyemmel szórd meg tálalás előtt, majd tálald langyosan vagy szobahőmérsékleten.

    Langyosan a legízletesebb, de hidegen is jól működik – ideális munkahelyi ebédként vagy piknikre.