Açorda tőkehallal, halas leves fehérborral, tejjel és friss petrezselyemmel

Açorda tőkehallal

Açorda tőkehallal egy tradicionális portugál étel, amely a gazdag tenger gyümölcseivel és a portugál konyha jellegzetes alapanyagaival készült. Az açorda története a portugál vidéken kezdődött, ahol a helyiek egyszerű és ínycsiklandó ételt készítettek a tenger kincseiből. A tőkehal és tej gazdag íze, valamint a tojás hozzáadása egy krémes, ínycsiklandó levest eredményez, amit gyakran tálalnak friss kenyérrel. Ez az étel tökéletes választás hideg napokra, mivel melegséget és gazdag ízeket biztosít minden falatban.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Sózott tőkehal
200 g Búzaliszt
4 gerezd Fokhagyma
100 ml Fehérbor
200 ml Tej
2 db Tojás
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csokor Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sózott tőkehalat áztasd be hideg vízbe 12-24 órára, hogy a sót kioldja. Miután ázott, öblítsd le, majd vágd kisebb darabokra.

    Ha sietsz, a tőkehalat forró vízbe is áztathatod 30-45 percig, de a hosszabb áztatás jobb eredményt ad.

    2

    A fokhagymát zúzd össze, majd egy nagy lábasban hevíts olívaolajat, és pirítsd meg rajta a fokhagymát, amíg illatos lesz.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserűvé válhat, ha megég.

    3

    Add hozzá a tőkehal darabokat, és pirítsd őket pár percig, majd öntsd hozzá a fehérbort. Hagyj időt, hogy a bor egy kicsit elpárologjon.

    A bor ízesíti a halat, és segít kiemelni a tőkehal aromáját.

    4

    Öntsd hozzá a tejet, és hagyd felforrni. Miután felforrt, csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd a halat 10-15 percig, amíg teljesen megpuhul.

    A tej segít a hal ízét lágyítani és krémesebb állagot biztosítani a levesnek.

    5

    Egy külön tálban verj fel két tojást, majd add a főzőléhez, folyamatos keverés mellett, hogy a tojásos habarás selymes állagot adjon a levesnek.

    Ne hagyd abba a keverést, miközben a tojást hozzáadod, hogy ne csomósodjon.

    6

    Tálald a levest friss petrezselyemmel megszórva, és egy kevés friss kenyérrel.

    A friss kenyér jól felszívja a leves gazdag levét, így érdemes mellé tálalni.