Ajvar fokhagymával, gazdag szósz piros paprikával és padlizsánnal

Ajvar fokhagymával

Az Ajvar a Balkán és a mediterrán konyha egyik legismertebb szósza, amelyet elsősorban paprika, padlizsán és fűszerek felhasználásával készítenek. Az ajvar elkészítése során a paprika és padlizsán füstös íze és a fokhagyma gazdagítja a szószt, ami rengeteg ételhez, például húsokhoz, zöldségekhez vagy egyszerű kenyérre kenve is kiváló. Az ajvar minden egyes falatja igazi mediterrán élményt nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
4 db Paprika (piros)
2 db Padlizsán
4 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
2 ek. Ecet
1 tk. Cukor
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Először süsd meg a paprikákat és a padlizsánokat. Ehhez tedd őket egy sütőlapra, és süsd 200°C-on 30-40 percig, amíg a bőrük fekete nem lesz és a húsuk megpuhul.

    A paprika és a padlizsán bőrének könnyen le kell jönnie, miután teljesen megsültek. Ha gyorsabban szeretnéd, grillezheted is őket.

    2

    Amíg a paprika és a padlizsán sül, hámozd meg és aprítsd fel a fokhagymát.

    A fokhagyma ízét fokozhatod, ha egy kicsit pirítod az olívaolajon, mielőtt a püréhez adod.

    3

    Miután a paprikák és padlizsánok megsültek és kihűltek, vedd le a bőrüket, és vágd fel őket apróra.

    A paprikákat a legkönnyebb egy zacskóban vagy fóliában lehűteni, hogy jobban lejöjjön a héjuk.

    4

    A felaprított zöldségeket tedd egy turmixgépbe vagy botmixerrel pürésítsd sima állagúra.

    Ha sűrűbb állagot szeretnél, ne pürésítsd teljesen, hanem hagyj benne egy kis darabos állagot.

    5

    A pürét tedd egy serpenyőbe, és alacsony lángon melegítsd fel. Add hozzá az olívaolajat, az ecetet, a cukrot, a sót és a borsot. Keverd össze, majd főzd további 10-15 percig, amíg az ízek összeérnek.

    Ne hagyd, hogy az ajvar túl sűrűvé váljon, ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy jobban keverhető legyen.

    6

    Ha szükséges, a kész ajvart ízesítheted még sóval, borssal, vagy akár egy kis extra fokhagymával. Tálald melegen vagy hagyd kihűlni, majd tedd üvegekbe tárolásra.

    Az ajvar akár pár hétig is eláll, ha jól lezárt üvegben tárolod hűvös helyen.