Először süsd meg a paprikákat és a padlizsánokat. Ehhez tedd őket egy sütőlapra, és süsd 200°C-on 30-40 percig, amíg a bőrük fekete nem lesz és a húsuk megpuhul.
A paprika és a padlizsán bőrének könnyen le kell jönnie, miután teljesen megsültek. Ha gyorsabban szeretnéd, grillezheted is őket.
Amíg a paprika és a padlizsán sül, hámozd meg és aprítsd fel a fokhagymát.
A fokhagyma ízét fokozhatod, ha egy kicsit pirítod az olívaolajon, mielőtt a püréhez adod.
Miután a paprikák és padlizsánok megsültek és kihűltek, vedd le a bőrüket, és vágd fel őket apróra.
A paprikákat a legkönnyebb egy zacskóban vagy fóliában lehűteni, hogy jobban lejöjjön a héjuk.
A felaprított zöldségeket tedd egy turmixgépbe vagy botmixerrel pürésítsd sima állagúra.
Ha sűrűbb állagot szeretnél, ne pürésítsd teljesen, hanem hagyj benne egy kis darabos állagot.
A pürét tedd egy serpenyőbe, és alacsony lángon melegítsd fel. Add hozzá az olívaolajat, az ecetet, a cukrot, a sót és a borsot. Keverd össze, majd főzd további 10-15 percig, amíg az ízek összeérnek.
Ne hagyd, hogy az ajvar túl sűrűvé váljon, ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy jobban keverhető legyen.
Ha szükséges, a kész ajvart ízesítheted még sóval, borssal, vagy akár egy kis extra fokhagymával. Tálald melegen vagy hagyd kihűlni, majd tedd üvegekbe tárolásra.
Az ajvar akár pár hétig is eláll, ha jól lezárt üvegben tárolod hűvös helyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.