Alheira kolbász tükörtojással tálalva, petrezselyemmel megszórva, rusztikus tányéron

Alheira tükörtojással

Az alheira egy különleges portugál kolbászfajta, melyet hagyományosan kenyérrel, fokhagymával és húsok keverékével (gyakran baromfival) készítenek. Eredete egészen a 15. századig nyúlik vissza, amikor a zsidó közösségek Portugáliában kénytelenek voltak elrejteni vallásukat, és disznóhúst utánzó kolbászt alkottak kenyérrel, hogy elkerüljék az inkvizíció figyelmét. A kolbászt hagyományosan grillen vagy serpenyőben sütik, gyakran tojással és sült krumplival tálalják. Ez a recept a tükörtojással tálalt változatot mutatja be, ami egy gyors és ízletes hétköznapi étkezést kínál. Technikai tipp: a kolbász héját ne vedd le, mert így süthető szép ropogósra. Tálaláskor szórd meg friss zöldfűszerekkel vagy csípős szósszal is kiegészítheted.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
2 db Alheira kolbász
4 db Tojás
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Petrezselyem (friss, aprított)
0.5 tk.
0.25 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegíts fel egy evőkanál olívaolajat közepes lángon, és pirítsd meg a héjával együtt az alheira kolbászt mindkét oldalán, kb. 3-4 percig oldalanként, amíg aranybarna és ropogós lesz.

    Ha a kolbász túl kemény héjú, óvatosan szúrd meg villával, hogy ne repedjen szét sütés közben.

    2

    Vedd ki a kolbászt a serpenyőből és tartsd melegen. Töröld ki a serpenyőt, majd adj hozzá újabb evőkanál olívaolajat és pirítsd meg a finomra vágott fokhagymát 1 percig.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát – elég, ha csak illatos lesz, különben keserű lehet.

    3

    Üsd bele a tojásokat a serpenyőbe, és süsd őket tükörtojásként ízlés szerint – lágy vagy teljesen átsült sárgájával.

    A fedő alatt sütés segít, hogy a fehérje gyorsabban megszilárduljon, de a sárgája lágy maradjon.

    4

    Tálald a forró alheirát friss tükörtojással a tetején, szórd meg aprított petrezselyemmel, sóval és frissen őrölt borssal.

    Kínálhatod pirított kenyérrel vagy egyszerű salátával – jól ellensúlyozza a kolbász intenzív ízét.