Aloo tikki zöldborsó töltelékkel, aranybarna tikkik tálalva

Aloo tikki zöldborsó töltelékkel

Az Aloo tikki egy hagyományos indiai étel, amely különösen népszerű az utcai árusoknál. A friss krumpli és a fűszeres zöldborsó töltelék kombinációja tökéletes étkezés előtti harapnivaló. Az étel története a 19. századra nyúlik vissza, és azóta is a dél-ázsiai konyha egyik meghatározó része. Az Aloo tikki töltelékét változatos módon készíthetjük el – zöldborsóval, fűszeres currys keverékkel vagy akár sajttal. A serpenyőben sült tikkik kívül ropogósak, belül pedig puha és fűszeresek, így tökéletes választás vendégváró falatoknak vagy akár könnyű vacsorának is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Krumpli
150 g Zöldborsó
1 db Hagyma
1 cm Gyömbér
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Koriander por
1 tk. Kömény por
2 ek. Cilantro (friss koriander)
1 tk. Chili por
1 tk.
50 g Liszt
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A krumplikat hámozd meg, és főzd meg sós vízben 15-20 perc alatt, amíg teljesen megpuhulnak. Ezután törd össze őket egy villával, hogy sima pürét kapj.

    Ne főzd túl a krumplit, mert ha túl vízes, nem lesz könnyű formázni.

    2

    A zöldborsót párold meg egy kis vízben, majd törd össze egy villával, de ne pürésítsd teljesen – a borsónak egy kis textúrája kell, hogy legyen.

    Ha gyorsan szeretnél dolgozni, fagyasztott borsót is használhatsz, amit csak fel kell olvasztani.

    3

    A hagymát finomra vágd, a fokhagymát és a gyömbért reszeld le. Egy serpenyőben forrósíts fel egy kis olajat, majd pirítsd meg rajta a hagymát, fokhagymát és gyömbért 2-3 percig.

    A fokhagyma és a gyömbér nemcsak ízesíti, hanem extra aromát is ad az ételnek.

    4

    Add hozzá a zöldborsót a serpenyőhöz, és keverd össze. Fűszerezd a koriander porral, kömény porral, chili porral és sóval. Pirítsd még 2-3 percig.

    Ha szereted a csípősebb ízeket, tehetsz még chiliport vagy friss chili paprikát is a töltelékbe.

    5

    A krumplipürét keverd össze a fűszeres borsós keverékkel. Add hozzá a friss koriandert is, és alaposan keverd össze, hogy minden egyes falat finom ízesített legyen.

    Ha túl lágy a keverék, adj hozzá egy kis lisztet, hogy könnyebben formázható legyen.

    6

    A keverékből formálj kis korongokat, majd egy kanál lisztet szórj rájuk, hogy ne ragadjanak. Ha szükséges, formázás előtt egy kicsit pihentesd a masszát a hűtőben.

    A pihentetés segít abban, hogy a tikkik ne essen szét sütés közben.

    7

    Hevíts fel olajat egy serpenyőben, és süsd ki a tikkiket 3-4 percig mindkét oldalon, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

    Ne zsúfolj túl sok tikkit a serpenyőbe egyszerre, hogy mindegyik szép aranybarna legyen.