Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Ez biztosítja, hogy a száraz hozzávalók egyenletesen eloszoljanak.
A sütőpor egyenletes eloszlása elengedhetetlen a fánk megfelelő állagához. Használj habverőt a száraz hozzávalók összekeveréséhez.
Olvaszd meg a vajat, és keverd össze a tejjel, a tojással és a vaníliakivonattal egy külön edényben.
A vaj ne legyen forró, csak éppen olvasztott, hogy ne főzze meg a tojást.
Lassan adagold a nedves hozzávalókat a szárazhoz, és keverd addig, amíg egy sima, homogén tésztát nem kapsz. Ne keverd túl, mert a fánk kemény lehet.
A túlkeverés gluténfejlődéshez vezet, ami kemény fánkot eredményez. Keverd csak addig, amíg a száraz hozzávalók éppen eltűnnek.
Melegítsd fel az olajat egy közepes méretű edényben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, cseppents egy kis tésztát az olajba – ha azonnal feljön és gyengéden sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Az olaj hőmérsékletének pontos beállítása kulcsfontosságú. Túl alacsony hőmérsékleten a fánk megszívja magát olajjal, túl magas hőmérsékleten pedig kívül megég, belül nyers marad.
Egy kanál segítségével adagolj kis fánkformákat az olajba. Süss egyszerre 3-4 darabot, hogy ne hűljön le túlzottan az olaj.
Ha túl sok fánkot teszel egyszerre az olajba, annak hőmérséklete leesik, és a fánkok nem sülnek meg megfelelően.
Süsd a fánkokat 2-3 percig mindkét oldalon, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki, és helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
A fánkokat érdemes többször megfordítani a sütés során, hogy egyenletesen süljenek.
Ha kihűltek, szórd meg porcukorral vagy mártsd csokoládémázba, majd hagyd megszilárdulni.
A csokoládémázhoz használj jó minőségű csokoládét, és adj hozzá egy kevés vajat a fényesebb végeredményért.
Tálald frissen, ropogósan, vagy légmentesen zárható dobozban tárold a puhaság megőrzése érdekében.
A fánkok frissen a legfinomabbak, de légmentesen zárható dobozban 1-2 napig elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.