Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete fontos! Ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A langyos a legjobb.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, ha 50 fokra van beállítva, vagy egy radiátor közelében.
Amíg a tészta kel, szűrd le az articsókát és vágd kisebb darabokra. Aprítsd fel a fokhagymát is.
Ha friss articsókát használsz, előtte tisztítsd meg és főzd meg, mielőtt felvágnád.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá az articsókát és pirítsd további 3-4 percig, hogy ízletesebb legyen.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz!
Egy tálban keverd össze a ricottát, a reszelt mozzarellát és parmezánt. Adj hozzá friss bazsalikomot, oregánót, fekete borsot, majd keverd jól össze az articsókával.
A ricottát lecsepegtetheted, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
Lisztezd be a felületet, hogy a tészta ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz az articsókás-sajtos töltelékből, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket kenheted meg egy kevés vízzel, hogy jobban összetapadjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojásba keverhetsz egy kevés tejet is a szebb szín érdekében.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a széle nagyon hamar barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha túl hamar vágod fel, a forró gőz megégethet!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.