Aßure bĂșzĂĄval, dĂ­szĂ­tve diĂłval, mazsolĂĄval Ă©s fahĂ©jjal.

Aßure bĂșzĂĄval

Aßure, a török konyha hĂ­res Ă©dessĂ©ge, amely több mint 2000 Ă©ves hagyomĂĄnnyal rendelkezik. A törtĂ©nete a bibliai NoĂ© ĂĄrkĂĄjĂĄhoz kapcsolĂłdik, ahol a törtĂ©net szerint NoĂ© Ă©s csalĂĄdja a vĂ­zözön utĂĄn ezen Ă©dessĂ©get kĂ©szĂ­tette el, hogy felhasznĂĄlja a mĂ©g rendelkezĂ©sre ĂĄllĂł összes alapanyagot. Aßure gazdag Ă©s tĂĄplĂĄlĂł, a bĂșza, tej, sĂĄrgabarack Ă©s diĂł kombinĂĄciĂłja remekĂŒl kiegĂ©szĂ­ti egymĂĄst. A desszert nemcsak finom, hanem szimbolikus jelentƑsĂ©ggel is bĂ­r, gyakran kĂ©szĂ­tik ĂŒnnepi alkalmakkor vagy csalĂĄdi összejöveteleken.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 15 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 200 g BĂșza
⭕ 150 g Cukor
⭕ 500 ml Tej
⭕ 100 g Szárított sárgabarack
⭕ 100 g Mazsola
⭕ 50 g Dió
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 500 ml Víz
⭕ 1 ek. Narancsvirág víz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A bĂșzĂĄt alaposan öblĂ­tsd le, majd egy lĂĄbasba tedd, Ă©s öntsd fel vĂ­zzel. FƑzd 30-40 percig, amĂ­g a bĂșza megpuhul, Ă©s megduzzad.

    Ha gyorsan szeretnĂ©d elkĂ©szĂ­teni, hasznĂĄlhatsz elƑfƑzött bĂșzĂĄt, Ă­gy rövidebb fƑzĂ©si idƑre van szĂŒksĂ©g.

    2

    A szĂĄrĂ­tott sĂĄrgabarackot aprĂł kockĂĄkra vĂĄgd, Ă©s add hozzĂĄ a fƑtt bĂșzĂĄhoz, majd keverd bele a cukrot. FƑzd tovĂĄbbi 5-10 percig, hogy a cukor feloldĂłdjon.

    A sĂĄrgabarack termĂ©szetes Ă©dessĂ©ge kĂŒlönleges Ă­zt ad a deszertnek, de ha Ă©desebb Ă­zre vĂĄgysz, mĂ©g cukrot adhatsz hozzĂĄ.

    3

    EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ a tejet, Ă©s keverd össze. FƑzd tovĂĄbbi 15 percig, hogy a tej jĂłl összeolvadjon a bĂșzĂĄval Ă©s a gyĂŒmölcsökkel.

    Folyamatosan kevergetve fƑzd, hogy a tej ne kapjon felforrĂłsodott foltokat, Ă©s ne Ă©gjen le.

    4

    MiutĂĄn elkĂ©szĂŒlt, vedd le a tƱzrƑl, Ă©s hagyd hƱlni egy kicsit. Add hozzĂĄ a mazsolĂĄt, a diĂłt Ă©s a fahĂ©jat, majd szĂłrd meg egy kevĂ©s narancsvirĂĄg vĂ­zzel, hogy mĂ©g finomabb legyen.

    A narancsviråg víz friss, virågos ízt ad a desszertnek, de ha nem talålsz, helyettesítheted egy kevés vaníliåval.

    5

    Az Aßure-t hagyd teljesen kihƱlni, majd tĂĄlald hƱtve. TĂĄlalĂĄskor dĂ­szĂ­tsd diĂłval, mazsolĂĄval vagy akĂĄr egy kis fahĂ©jjal.

    HƱtĂ©s utĂĄn az Aßure Ă­ze mĂ©g gazdagabbĂĄ vĂĄlik, Ă©s a desszert ĂĄllaga is sƱrƱbbĂ© vĂĄlik.