Aşure búzával, díszítve dióval, mazsolával és fahéjjal.

Aşure búzával

Aşure, a török konyha híres édessége, amely több mint 2000 éves hagyománnyal rendelkezik. A története a bibliai Noé árkájához kapcsolódik, ahol a történet szerint Noé és családja a vízözön után ezen édességet készítette el, hogy felhasználja a még rendelkezésre álló összes alapanyagot. Aşure gazdag és tápláló, a búza, tej, sárgabarack és dió kombinációja remekül kiegészíti egymást. A desszert nemcsak finom, hanem szimbolikus jelentőséggel is bír, gyakran készítik ünnepi alkalmakkor vagy családi összejöveteleken.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 15 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Búza
150 g Cukor
500 ml Tej
100 g Szárított sárgabarack
100 g Mazsola
50 g Dió
1 tk. Fahéj
500 ml Víz
1 ek. Narancsvirág víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A búzát alaposan öblítsd le, majd egy lábasba tedd, és öntsd fel vízzel. Főzd 30-40 percig, amíg a búza megpuhul, és megduzzad.

    Ha gyorsan szeretnéd elkészíteni, használhatsz előfőzött búzát, így rövidebb főzési időre van szükség.

    2

    A szárított sárgabarackot apró kockákra vágd, és add hozzá a főtt búzához, majd keverd bele a cukrot. Főzd további 5-10 percig, hogy a cukor feloldódjon.

    A sárgabarack természetes édessége különleges ízt ad a deszertnek, de ha édesebb ízre vágysz, még cukrot adhatsz hozzá.

    3

    Ezután öntsd hozzá a tejet, és keverd össze. Főzd további 15 percig, hogy a tej jól összeolvadjon a búzával és a gyümölcsökkel.

    Folyamatosan kevergetve főzd, hogy a tej ne kapjon felforrósodott foltokat, és ne égjen le.

    4

    Miután elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni egy kicsit. Add hozzá a mazsolát, a diót és a fahéjat, majd szórd meg egy kevés narancsvirág vízzel, hogy még finomabb legyen.

    A narancsvirág víz friss, virágos ízt ad a desszertnek, de ha nem találsz, helyettesítheted egy kevés vaníliával.

    5

    Az Aşure-t hagyd teljesen kihűlni, majd tálald hűtve. Tálaláskor díszítsd dióval, mazsolával vagy akár egy kis fahéjjal.

    Hűtés után az Aşure íze még gazdagabbá válik, és a desszert állaga is sűrűbbé válik.