Frissen sült aszalt paradicsomos calzone

Aszalt paradicsomos calzone

A calzone az olasz konyha egyik ikonikus étele, amelyet eredetileg Nápolyból származik. Az aszalt paradicsomos verzió egy mediterrán csavar a klasszikus recepten, amelyben az aszalt paradicsom intenzív, édes-savanykás íze tökéletesen harmonizál a sós olívabogyóval és az olvadt sajttal. Ez a változat ideális választás a vegetáriánus fogások kedvelőinek, és bármilyen alkalomra tökéletes finomság!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
100 g Aszalt paradicsom
150 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
50 g Fekete olívabogyó
100 ml Paradicsomszósz
1 csipet Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A víz hőmérséklete fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, ezáltal a tészta rugalmas és könnyen kezelhető lesz. A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz.

    3

    Az aszalt paradicsomot aprítsd fel kisebb darabokra, a fekete olívabogyót szeleteld fel vékonyan.

    Ha az aszalt paradicsom túl kemény, áztasd be pár percre forró vízbe, hogy könnyebben aprítható legyen.

    4

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakadhat.

    5

    Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, majd helyezd rá az aszalt paradicsomdarabokat, az olívabogyót, és szórd meg a reszelt mozzarella és parmezán sajt keverékével.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz lezárni a calzonét, és sütés közben kifolyhat a töltelék.

    6

    Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal.

    Használhatsz friss fűszernövényeket is, ha van kéznél, az még ízletesebbé teszi.

    7

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan zárd le, akár egy villával is lenyomkodhatod, hogy biztosan ne nyíljon szét sütés közben.

    8

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás szép színt ad a calzonénak, a lyukak pedig megakadályozzák, hogy felrobbanjon sütés közben.

    9

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta átsüljön és a sajt megolvadjon, de ne égjen meg.