Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz hőmérséklete fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, ezáltal a tészta rugalmas és könnyen kezelhető lesz. A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz.
Az aszalt paradicsomot aprítsd fel kisebb darabokra, a fekete olívabogyót szeleteld fel vékonyan.
Ha az aszalt paradicsom túl kemény, áztasd be pár percre forró vízbe, hogy könnyebben aprítható legyen.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakadhat.
Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, majd helyezd rá az aszalt paradicsomdarabokat, az olívabogyót, és szórd meg a reszelt mozzarella és parmezán sajt keverékével.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz lezárni a calzonét, és sütés közben kifolyhat a töltelék.
Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal.
Használhatsz friss fűszernövényeket is, ha van kéznél, az még ízletesebbé teszi.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan zárd le, akár egy villával is lenyomkodhatod, hogy biztosan ne nyíljon szét sütés közben.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép színt ad a calzonénak, a lyukak pedig megakadályozzák, hogy felrobbanjon sütés közben.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta átsüljön és a sajt megolvadjon, de ne égjen meg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.