A Babgulyás egy igazi magyar klasszikus, amely az egyik legismertebb és legkedveltebb étel hazánkban. A babgulyás eredetét a magyar pásztorkodó életmódból nyerhetjük, ahol a szegényes alapanyagokból készített ételek rendkívül laktatóak voltak. A 19. századi Magyarország tanyai konyháiban terjedt el, és hamarosan a vidéki és városi éttermek étlapján is megjelent.
A babgulyás alapja a vörösbab, hús (általában marha vagy disznó), pirospaprika és friss zöldségek. A füstölt húsok adnak neki egy különleges ízt, miközben a fűszeres, gazdag leve harmonikusan öleli körbe a babot. A babgulyás egy igazi „egytálétel”, amelyet a hideg téli napokon különösen jól esik fogyasztani, melegítő hatása minden falatban érezhető. Az étel történetéhez szorosan kapcsolódik a magyar népi kultúra és a közös családi étkezések hagyománya.
Ha száraz babot használsz, áztasd be előző este hideg vízbe. Másnap szűrd le, és öblítsd át.
Az áztatás lerövidíti a főzési időt és könnyebben emészthetővé teszi a babot.
Hevítsd fel az olajat egy nagy fazékban, és pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát.
A hagymát alacsony lángon, lassan pirítsd, hogy édesebb legyen.
Add hozzá a felkockázott füstölt húst, a pirospaprikát, és keverd jól össze.
A füstölt hús adja a babgulyás jellegzetes ízét. A pirospaprikát vedd le a tűzről, mielőtt hozzáadod, mert könnyen megég.
Add hozzá a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, zellert, paprikát és a paradicsomot.
A zöldségek adják a gulyás alapját és gazdagítják az ízét.
Tedd bele a babot (ha konzervet használsz, később add hozzá) és öntsd fel vízzel. Ízesítsd sóval, borssal, babérlevéllel.
A babérlevél jellegzetes ízt ad a gulyásnak. Ne tegyél túl sokat belőle, mert keserűvé teheti.
Főzd közepes lángon 1,5-2 órán át, amíg a hús és a bab teljesen megpuhul. Ha konzerv babot használsz, azt az utolsó 30 percben add hozzá.
Minél tovább főzöd, annál ízletesebb lesz a gulyás. Ha túl sűrű, adj hozzá vizet.
Tálald friss kenyérrel vagy csipetkével.
A csipetke jól illik a babgulyáshoz, de friss kenyérrel is nagyon finom.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.