Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C. Ha túl forró, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A lisztet szitáld át, hogy levegősebb legyen a tészta.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg helyen (pl. radiátor közelében vagy enyhén előmelegített sütőben) keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor száraz lesz a focaccia.
A bacont szeleteld fel kisebb darabokra, majd a lilahagymát vágd vékony karikákra. A tésztára szórd a bacont és a lilahagymát.
A bacont előre pirítsd meg, hogy ropogósabb legyen a focacciában.
A tészta szélét hajtsd fel egy kicsit, majd óvatosan nyomkodd bele a bacon és a hagyma darabokat. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
Az olívaolajjal ne spórolj, mert az adja a focaccia jellegzetes ízét és állagát.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a focaccia színére.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focaccia frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.