Főzd meg a burgonyát héjában, majd hagyd kissé kihűlni. Hámozd meg, és egy krumplinyomó segítségével törd pépesre, hogy teljesen sima állagot kapj.
A burgonyát héjában főzd, hogy ne szívja meg magát vízzel. Még melegen törd át, mert akkor könnyebb vele dolgozni.
Keverd össze a tört burgonyát a liszttel, a tojássárgájával és a sóval. Gyúrd össze óvatosan, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapj. Ne dolgozd túl, mert kemény lesz a gnocchi!
A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától. Ha túl ragacsos a tészta, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a gnocchi kemény lesz.
Oszd a tésztát négy részre, majd mindegyikből sodorj hosszú, kb. 2 cm átmérőjű hengert. Egy éles késsel vágj belőle 2 cm-es darabokat.
A tésztát lisztezett felületen sodord, hogy ne ragadjon le.
A vágott darabokat formázhatod villával, hogy bordázott felületet kapjanak, ami jobban megtartja a szószt.
A villa hátával nyomd meg a gnocchit, majd gördítsd végig a villán. Ezzel a módszerrel szép bordázott mintát kapsz.
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Dobd bele a gnocchikat, és főzd őket addig, amíg feljönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ezután szűrd le.
A gnocchik akkor vannak készen, ha feljönnek a víz felszínére. Ne főzd őket túl, mert szétesnek.
Egy serpenyőben pirítsd meg a felkockázott bacont közepes lángon, amíg ropogós nem lesz. Tedd félre egy papírtörlőre, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön.
A bacont ne pirítsd túl magas lángon, mert megéghet. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges zsírt, így ropogósabb lesz.
A serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd öntsd hozzá a tejszínt, és hagyd, hogy kissé besűrűsödjön.
A tejszín ne forrjon, csak gyöngyözzön, különben kicsapódhat.
Add hozzá a reszelt parmezánt, és keverd el, hogy a szósz krémes legyen.
A parmezán adja a szósz krémességét és ízét. Használj frissen reszelt parmezánt a legjobb eredmény érdekében.
Dobd bele a főtt gnocchikat és a pirított bacont a szószba, majd alaposan keverd össze, hogy minden darabot bevonjon.
Kíméletesen keverd össze a gnocchit a szósszal, hogy ne törjön össze.
Tálaláskor szórd meg friss aprított petrezselyemmel és extra parmezánnal.
A friss petrezselyem és a parmezán nem csak ízletes, de szép díszítést is ad az ételnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.