Baconös karfiolkrémleves tálalva

Baconös karfiolkrémleves

A karfiolkrémleves története a francia és brit vidéki konyhákból ered, ahol a sűrű, zöldséges krémlevesek különösen népszerűek voltak a hideg hónapokban. A bacon hozzáadása egy modern csavar, amely gazdagabbá és laktatóbbá teszi ezt a klasszikus fogást. Ahogy a karfiol fő a lábasban, az illatok lassan betöltik a konyhát, és a bacon sercegése már előre sejteti a végeredményt. A tökéletes állag titka a lassú főzés és a precíz pürésítés. Ez a leves ideális választás egy tartalmas ebédhez vagy könnyű vacsorához. Tipp: ha még intenzívebb ízt szeretnél, próbáld ki füstölt sajttal a tetején!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Karfiol
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 g Bacon
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg alaposan, majd tedd félre. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, vágd finomra. Tipp: ha előző este is előkészíted, még gyorsabban fog menni a főzés.

    A karfiol leveleit és torzsáját is felhasználhatod a leveshez, csak vágd apróra és főzd a rózsákkal együtt.

    2

    Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, majd párold üvegesre 3-4 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.

    3

    Add hozzá a karfiolt, keverd össze, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd csökkentsd a lángot, és főzd 20 percig, amíg a karfiol teljesen megpuhul. Tipp: ha egy villa könnyen beleszalad, akkor jó.

    Ha nincs alapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal ízletesebb lesz.

    4

    Közben a bacont egy száraz serpenyőben süsd ropogósra. Papírtörlőn itasd le róla a zsiradékot, majd aprítsd kisebb darabokra a tálaláshoz.

    A bacon zsírját ne dobd ki, felhasználhatod a leves ízesítéséhez.

    5

    A megpuhult karfiolos levest vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd teljesen simára. Tipp: tartsd a botmixert a leves felszíne alatt, így elkerülöd a fröccsenést.

    Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben óvatosan adagold a forró levest.

    6

    Add hozzá a tejszínt, sót és borsot, majd melegítsd össze, de ne forrald fel – így a leves selymes marad és a tejszín sem csapódik ki.

    A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is, ha laktózmentesre szeretnéd.

    7

    Tálaláskor szórd meg a tetejét a ropogós baconnel, és ha szeretnéd, díszítheted egy kis tejszíncseppel is. Tipp: pirított kenyérkockával is tálalhatod.

    A leves tetejére reszelt szerecsendiót is szórhatsz, ami remekül illik a karfiolhoz.