Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.
Használj egy habverőt a csomómentes keveréshez, és a hozzávalók egyenletes eloszlásához.
Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt. Hagyd kissé hűlni, mielőtt a tésztához adod.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Vigyázz, hogy ne tegyél hozzá túl sok lisztet, mert akkor kemény lesz a tészta.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A meleg hely lehet a sütő, amit előtte nagyon rövid ideig bekapcsoltál, vagy egy meleg radiátor közelében. A lényeg, hogy egyenletes hőmérsékletet biztosíts.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A kiszaggatott tésztákból a leeső darabokat újra gyúrd össze és nyújtsd ki, hogy ne vesszen kárba semmi.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
A második kelesztés fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét konyhai hőmérővel ellenőrizheted. Ha nincs hőmérőd, dobj egy pici tésztadarabot az olajba: ha azonnal feljön és pezseg, akkor jó a hőmérséklet.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
A Baileys krémet készítsd el: melegítsd fel a tejszínt, majd keverd hozzá a Baileys likőrt és az olvasztott étcsokoládét.
A tejszínt ne forrald, csak melegítsd fel! Az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban olvaszd meg, és hagyd kissé hűlni, mielőtt a tejszínhez adod, hogy ne csapódjon ki.
Töltsd meg a kihűlt fánkok belsejét a Baileys krémmel egy habzsák segítségével.
Ha nincs habzsákod, használhatsz egy zárható zacskót, aminek a sarkát kivágod.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, és tálald frissen, hogy a likőrös krém tökéletesen érvényesüljön.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd a fánkokra, mert idővel felszívódik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.