Basmati rizs tálalva

Basmati rizs

A basmati rizs az indiai és közel-keleti konyha egyik alapétele, amely hosszúszemű, aromás rizsfajtaként ismert. Nevét a hindi \'basmati\' szóból kapta, amely illatosat jelent. Képzeld el, ahogy a frissen főtt rizs illata betölti a konyhát, miközben a szemek könnyedén elválnak egymástól, pergősek és tökéletesen puhák maradnak. A megfelelő főzési technika kulcsfontosságú a tökéletes állag eléréséhez, és ha ezt a receptet követed, garantáltan sikerülni fog minden alkalommal.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
510 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Basmati rizs
600 ml Víz
1 tk.
10 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A basmati rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, hogy a rizs pergősebb legyen.

    A rizst addig mosd, amíg a víz teljesen átlátszó nem lesz. Ez a lépés kulcsfontosságú a pergős rizs eléréséhez.

    2

    Áztasd be a rizst 20-30 percre meleg vízbe, hogy a szemek hosszabbra nyúljanak főzés közben.

    Ne hagyd a rizst tovább ázni, mert túlságosan megszívhatja magát vízzel és ragacsos lehet.

    3

    Egy közepes méretű lábosban forralj fel 600 ml vizet, majd adj hozzá egy teáskanál sót és egy kevés olívaolajat.

    Az olívaolaj segít megelőzni, hogy a rizs összeragadjon.

    4

    Szűrd le a beáztatott rizst, majd óvatosan add a forrásban lévő vízhez. Keverd meg egyszer, majd csökkentsd a hőt alacsony fokozatra.

    A rizs hozzáadása után csak egyszer keverd meg, különben több keményítő szabadul fel, és a rizs ragacsosabb lesz.

    5

    Fedd le a lábost, és főzd a rizst alacsony lángon 12-15 percig, amíg az összes víz felszívódik.

    Fontos, hogy alacsony lángon főzd a rizst, különben leéghet az alja. Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert a gőz elszökik, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    6

    Amikor a rizs elkészült, kapcsold le a hőt, és hagyd pihenni fedő alatt további 10 percig, hogy a szemek teljesen megpuhuljanak.

    A pihentetés segít a rizsnek felszívni a maradék nedvességet és még pergősebbé válni.

    7

    Tálalás előtt egy villa segítségével óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy pergősebb legyen.

    A villával való lazítás segít elválasztani a szemeket, és megakadályozza, hogy a rizs összetapadjon.