Bazsalikomos sült rizs tálalva

Bazsalikomos sült rizs

A bazsalikomos sült rizs egy olaszos ihletésű fogás, amely friss bazsalikommal és parmezánnal gazdagított. A sült rizs nemcsak ázsiai konyhákban népszerű, hanem mediterrán változatban is remek ízeket kínál. A bazsalikom intenzív illata és a parmezán sós krémessége tökéletesen kiegészíti a ropogósra pirított rizst. Ez a fogás kiváló választás egy gyors ebédhez vagy vacsorához, de köretként is jól illik sült csirkéhez vagy grillezett zöldségekhez. Ha szereted az olasz konyhát, ezt a receptet garantáltan imádni fogod! Könnyen elkészíthető, friss és ízletes – tökéletes egy laza, mégis különleges étkezéshez.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 25 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
10 g Friss bazsalikom
2 gerezd Fokhagyma
20 ml Olívaolaj
30 g Parmezán sajt
1 csipet
1 csipet Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd át alaposan a jázmin rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.

    Az átmosás kulcsfontosságú a pergő rizshez. Ne spórolj az idővel, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz.

    2

    Egy közepes lábosban forrald fel a vizet egy csipet sóval, majd add hozzá a rizst. Fedő alatt, alacsony lángon főzd 12-15 percig, amíg teljesen megpuhul.

    A rizs főzése során ne emeld fel a fedőt, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni. Ha a rizs még nem puha, de a víz elfőtt, adj hozzá egy kevés vizet, és főzd tovább.

    3

    Amíg a rizs fő, aprítsd fel a fokhagymát és a friss bazsalikomot. A parmezánt reszeld le.

    Készítsd elő az összes hozzávalót, amíg a rizs fő. Ez felgyorsítja a folyamatot, és biztosítja, hogy minden kéznél legyen.

    4

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a fokhagymát. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad az ételnek. Csak addig pirítsd, amíg illatos nem lesz.

    5

    Öntsd a megfőtt rizst a serpenyőbe, és pirítsd közepes lángon 5 percig, folyamatosan kevergetve, hogy enyhén aranybarnára süljön.

    A rizs pirítása során ne hagyd abba a keverést, különben leragad, és megéghet. Használj fakanalat vagy spatulát, hogy a rizs ne törjön össze.

    6

    Szórd bele az aprított bazsalikomot és a frissen reszelt parmezánt, majd keverd össze, hogy az ízek jól eloszoljanak.

    A bazsalikomot és a parmezánt csak a végén add hozzá, hogy a bazsalikom megőrizze a frissességét, a parmezán pedig ne olvadjon túlságosan meg.

    7

    Ízlés szerint sózd és borsozd, majd tálald forrón.

    Kóstold meg a rizst, mielőtt sóznál, mert a parmezán is sós. A frissen őrölt bors mindig jobb ízt ad, mint az előre őrölt.