BorsĂłpĂŒrĂ©s calzone tĂĄlalva

BorsĂłpĂŒrĂ©s calzone

A calzone egy klasszikus olasz töltött pizza, amely eredetileg NĂĄpolybĂłl szĂĄrmazik. A borsĂłpĂŒrĂ© egy izgalmas, krĂ©mes töltelĂ©ket ad ennek a ropogĂłsra sĂŒlt tĂ©sztĂĄnak, amely kĂŒlönleges Ă­zt Ă©s textĂșrĂĄt kölcsönöz az Ă©telnek. A borsĂł termĂ©szetesen Ă©deskĂ©s Ă­ze tökĂ©letesen harmonizĂĄl a sajttal Ă©s a fƱszerekkel, Ă­gy egy igazĂĄn kĂŒlönleges calzone variĂĄciĂł szĂŒletik. Ez a recept egy remek vĂĄlasztĂĄs vegetĂĄriĂĄnusok szĂĄmĂĄra vagy azoknak, akik egy egĂ©szsĂ©gesebb, zöldsĂ©gekkel gazdagĂ­tott alternatĂ­vĂĄt keresnek a hagyomĂĄnyos calzonĂ©hoz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 300 ml Langyos víz
⭕ 10 g Só
⭕ 5 g Cukor
⭕ 20 ml Olívaolaj
⭕ 200 g ZöldborsĂł
⭕ 150 g Mozzarella sajt
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Oregano
⭕ 1 db Tojás

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂłt, a cukrot Ă©s a szĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑt. Adj hozzĂĄ langyos vizet Ă©s az olĂ­vaolajat, majd gyĂșrd össze egy lĂĄgy, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ. Ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, ha tĂșl szĂĄraz, kevĂ©s vizet.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete legyen kĂ©zmeleg, se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert a tĂșl meleg vĂ­z tönkreteheti az Ă©lesztƑt.

    2

    A tĂ©sztĂĄt letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nem nƑ.

    A tĂ©sztĂĄt letakarhatod egy konyharuhĂĄval vagy folpackkal, hogy ne szĂĄradjon ki. A meleg hely lehet a sĂŒtƑ, ha csak a vilĂĄgĂ­tĂĄs van bekapcsolva, vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben.

    3

    Közben a zöldborsĂłt fƑzd meg enyhĂ©n sĂłs vĂ­zben kb. 5 perc alatt, majd szƱrd le Ă©s pĂŒrĂ©sĂ­tsd egy botmixerrel vagy villĂĄval. Adj hozzĂĄ aprĂ­tott fokhagymĂĄt Ă©s oregĂĄnĂłt, majd keverd jĂłl össze.

    A zöldborsĂłt ne fƑzd tĂșl, mert elveszĂ­ti a szĂ­nĂ©t Ă©s az Ă­zĂ©t. Ha botmixert hasznĂĄlsz, a pĂŒrĂ© simĂĄbb lesz, ha villĂĄval töröd össze, rusztikusabb.

    4

    Reszeld le a mozzarellĂĄt, Ă©s kĂ©szĂ­tsd elƑ a töltelĂ©ket.

    A mozzarella helyett hasznålhatsz mås, jól olvadó sajtot is, példåul trappiståt vagy edamit.

    5

    A megkelt tĂ©sztĂĄt borĂ­tsd lisztezett felĂŒletre, majd oszd nĂ©gy egyenlƑ rĂ©szre. NyĂșjtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakĂșra.

    A tĂ©sztĂĄt könnyebb nyĂșjtani, ha elƑtte hagyod pihenni pĂĄr percig.

    6

    A tĂ©szta egyik felĂ©re helyezd a borsĂłpĂŒrĂ©t Ă©s szĂłrd meg a reszelt mozzarellĂĄval. Ügyelj arra, hogy a szĂ©leken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatĂĄshoz.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket a tĂ©sztĂĄra, mert akkor nehezebb lesz összehajtani Ă©s lezĂĄrni.

    7

    Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztĂĄt Ășgy, hogy egy fĂ©lhold alakĂș calzone-t kapj. A szĂ©leket nyomkodd le erƑsen, majd egy villĂĄval is nyomd össze, hogy ne nyĂ­ljon szĂ©t sĂŒtĂ©s közben.

    Ha a széleket benedvesíted egy kis vízzel, jobban összetapadnak.

    8

    Egy felvert tojĂĄssal kend meg a calzone tetejĂ©t, hogy aranybarna szĂ­nt kapjon sĂŒtĂ©s utĂĄn.

    A tojås helyett hasznålhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a kenéshez.

    9

    ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben, 200°C-on sĂŒsd kb. 20 percig, amĂ­g a calzone szĂ©p aranybarnĂĄra sĂŒl.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑ tĂ­pusĂĄtĂłl, ezĂ©rt figyelj a calzone szĂ­nĂ©re. Ha tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval.

    10

    Hagyd kicsit hƱlni, majd tålald frissen, esetleg extra fokhagymås mårtogatóssal.

    A mårtogatóshoz hasznålhatsz joghurtot, tejfölt, vagy majonézt alapként, és ízesítheted fokhagymåval, friss zöldfƱszerekkel, vagy csilivel.