Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.
A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl meleg, mert a túl meleg víz tönkreteheti az élesztőt.
A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a világítás van bekapcsolva, vagy egy radiátor közelében.
Közben a zöldborsót főzd meg enyhén sós vízben kb. 5 perc alatt, majd szűrd le és pürésítsd egy botmixerrel vagy villával. Adj hozzá aprított fokhagymát és oregánót, majd keverd jól össze.
A zöldborsót ne főzd túl, mert elveszíti a színét és az ízét. Ha botmixert használsz, a püré simább lesz, ha villával töröd össze, rusztikusabb.
Reszeld le a mozzarellát, és készítsd elő a tölteléket.
A mozzarella helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például trappistát vagy edamit.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.
A tésztát könnyebb nyújtani, ha előtte hagyod pihenni pár percig.
A tészta egyik felére helyezd a borsópürét és szórd meg a reszelt mozzarellával. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.
Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor nehezebb lesz összehajtani és lezárni.
Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
Ha a széleket benedvesíted egy kis vízzel, jobban összetapadnak.
Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a kenéshez.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a calzone színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra fokhagymás mártogatóssal.
A mártogatóshoz használhatsz joghurtot, tejfölt, vagy majonézt alapként, és ízesítheted fokhagymával, friss zöldfűszerekkel, vagy csilivel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.