Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂłt, a cukrot Ă©s a szĂĄrĂtott Ă©lesztĆt. Adj hozzĂĄ langyos vizet Ă©s az olĂvaolajat, majd gyĂșrd össze egy lĂĄgy, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ. Ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, ha tĂșl szĂĄraz, kevĂ©s vizet.
A vĂz hĆmĂ©rsĂ©klete legyen kĂ©zmeleg, se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert a tĂșl meleg vĂz tönkreteheti az Ă©lesztĆt.
A tĂ©sztĂĄt letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂg a duplĂĄjĂĄra nem nĆ.
A tĂ©sztĂĄt letakarhatod egy konyharuhĂĄval vagy folpackkal, hogy ne szĂĄradjon ki. A meleg hely lehet a sĂŒtĆ, ha csak a vilĂĄgĂtĂĄs van bekapcsolva, vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben.
Közben a zöldborsĂłt fĆzd meg enyhĂ©n sĂłs vĂzben kb. 5 perc alatt, majd szƱrd le Ă©s pĂŒrĂ©sĂtsd egy botmixerrel vagy villĂĄval. Adj hozzĂĄ aprĂtott fokhagymĂĄt Ă©s oregĂĄnĂłt, majd keverd jĂłl össze.
A zöldborsĂłt ne fĆzd tĂșl, mert elveszĂti a szĂnĂ©t Ă©s az ĂzĂ©t. Ha botmixert hasznĂĄlsz, a pĂŒrĂ© simĂĄbb lesz, ha villĂĄval töröd össze, rusztikusabb.
Reszeld le a mozzarellĂĄt, Ă©s kĂ©szĂtsd elĆ a töltelĂ©ket.
A mozzarella helyett hasznålhatsz mås, jól olvadó sajtot is, példåul trappiståt vagy edamit.
A megkelt tĂ©sztĂĄt borĂtsd lisztezett felĂŒletre, majd oszd nĂ©gy egyenlĆ rĂ©szre. NyĂșjtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakĂșra.
A tĂ©sztĂĄt könnyebb nyĂșjtani, ha elĆtte hagyod pihenni pĂĄr percig.
A tĂ©szta egyik felĂ©re helyezd a borsĂłpĂŒrĂ©t Ă©s szĂłrd meg a reszelt mozzarellĂĄval. Ăgyelj arra, hogy a szĂ©leken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatĂĄshoz.
Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket a tĂ©sztĂĄra, mert akkor nehezebb lesz összehajtani Ă©s lezĂĄrni.
Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztĂĄt Ășgy, hogy egy fĂ©lhold alakĂș calzone-t kapj. A szĂ©leket nyomkodd le erĆsen, majd egy villĂĄval is nyomd össze, hogy ne nyĂljon szĂ©t sĂŒtĂ©s közben.
Ha a szĂ©leket benedvesĂted egy kis vĂzzel, jobban összetapadnak.
Egy felvert tojĂĄssal kend meg a calzone tetejĂ©t, hogy aranybarna szĂnt kapjon sĂŒtĂ©s utĂĄn.
A tojås helyett hasznålhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a kenéshez.
ElĆmelegĂtett sĂŒtĆben, 200°C-on sĂŒsd kb. 20 percig, amĂg a calzone szĂ©p aranybarnĂĄra sĂŒl.
A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆ tĂpusĂĄtĂłl, ezĂ©rt figyelj a calzone szĂnĂ©re. Ha tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval.
Hagyd kicsit hƱlni, majd tålald frissen, esetleg extra fokhagymås mårtogatóssal.
A mĂĄrtogatĂłshoz hasznĂĄlhatsz joghurtot, tejfölt, vagy majonĂ©zt alapkĂ©nt, Ă©s ĂzesĂtheted fokhagymĂĄval, friss zöldfƱszerekkel, vagy csilivel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.