Caponata csokoládéval és fahéjjal tálalva, paradicsomos szószban, olívabogyóval

Caponata csokoládéval és fahéjjal

A caponata a szicíliai konyha egyik legismertebb étele, amely az édes-savanyú ízek mesteri kombinációját hozza elénk. A csokoládéval és fahéjjal gazdagított változat egy különleges történelmi utalás – az arab hatásokra visszavezethető fűszeres, gazdag ízvilág emlékeztet a középkori mediterrán ételekre, ahol a csokoládét fűszerként használták. Amikor a csokoládé lassan beleolvad a meleg paradicsomszószba, mély, földes aromát ad az ételnek, amit a fahéj enyhén édeskés, meleg fűszeressége egészít ki. Technikai tanács: az étcsokoládét mindig a végén add hozzá, így elkerülhető az égés és biztosítható az egyenletes eloszlás. Ez a caponata különösen ajánlott előételként különleges alkalmakra, ünnepi vacsorákra, vagy egy mediterrán tematikájú menü izgalmas fogásaként. Friss, ropogós kenyérrel tálalva igazi ínyencség.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 55 perc
910 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Padlizsán
150 g Vöröshagyma
300 g Paradicsom
80 g Zöld olívabogyó
30 g Kapribogyó
20 g Étcsokoládé (minimum 70%)
0.5 tk. Őrölt fahéj
40 ml Vörösborecet
10 g Méz
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt mosd meg, vágd kockákra, enyhén sózd meg, és tedd szűrőbe 30 percre, hogy levet engedjen. Ezután töröld le a nedvességet.

    Ez a lépés segít abban, hogy a padlizsán ne legyen kesernyés és kevesebb olajat szívjon magába sütéskor.

    2

    A padlizsánt locsold meg olívaolajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 25 percig aranybarnára, közben egyszer forgasd meg.

    A sült padlizsán ízletesebb és könnyebb, mint az olajban sült változat.

    3

    A paradicsomot forrázd, hámozd, majd kockázd fel. A vöröshagymát vékonyra szeleteld, és egy nagy serpenyőben olívaolajon párold üvegesre.

    A paradicsom héját könnyen lehúzhatod, ha előtte keresztben bevágod, és forró vízbe teszed 30 másodpercre.

    4

    Add hozzá a paradicsomot, főzd 10 percig, majd keverd bele az olívabogyót, kapribogyót, mézet, ecetet és az őrölt fahéjat.

    A fahéj kis mennyiségben meleg, gazdag ízt ad az ételnek – ne lépd túl az ajánlott mennyiséget!

    5

    Tedd bele a megsült padlizsánt, sózd, borsozd, majd főzd további 5 percig. Végül add hozzá a darabokra tördelt étcsokoládét, és keverd, míg elolvad.

    A csokoládét csak a legvégén add hozzá, hogy ne égjen meg és megőrizze gazdag ízét.

    6

    Vedd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni. Tálald friss kenyérrel vagy önálló előételként, akár hidegen is.

    Másnapra még intenzívebb az ízvilága – kiváló fogás vendégeknek is.