Céklarizs tálalva

Céklarizs

A céklarizs nemcsak ízletes, de látványos is. A cékla természetes édeskés íze és élénk színe különlegessé teszi ezt a fogást. Ez az étel a közel-keleti és mediterrán konyhákban is népszerű, ahol a rizst gyakran kombinálják különböző zöldségekkel. A céklának magas antioxidáns-tartalma van, amely jótékony hatással van a szervezetre, és a rizs semleges ízével tökéletes harmóniát alkot. Ha egy kis extra fűszerességre vágysz, egy csipet köményt vagy koriandert is adhatsz hozzá. Tökéletes választás köretként vagy egy könnyű vegetáriánus ételként!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Jázmin rizs
150 g Cékla
400 ml Víz
1 tk.
2 ek. Extraszűz olívaolaj
1 gerezd Fokhagyma
2 ek. Friss petrezselyem
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát hámozd meg, majd reszeld le finomra. Ha intenzívebb céklás ízt szeretnél, párolhatod is előtte 10 percig.

    A céklát gumikesztyűben hámozd, hogy ne fogja meg a kezed. A párolás kiemeli az édes ízét.

    2

    Öblítsd át a jázmin rizst hideg vízben 2-3 alkalommal, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb lesz.

    Ne spórolj az öblítéssel, a pergős rizs titka a keményítő eltávolítása.

    3

    Egy közepes lábosba öntsd a vizet, add hozzá a sót, majd forrald fel.

    A víz mennyiségét a rizs fajtájához igazítsd. Általában a rizs és a víz aránya 1:2.

    4

    Amikor a víz forr, add hozzá a leöblített rizst. Keverd meg egyszer, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és fedd le a lábost.

    A kezdeti keverés után hagyd békén a rizst, hogy ne törjön össze.

    5

    Főzd a rizst 10 percig, majd add hozzá a reszelt céklát. Keverd el óvatosan, és főzd tovább fedő alatt további 5 percig.

    A céklát óvatosan keverd a rizsbe, hogy egyenletesen oszlassd el a színt és az ízt.

    6

    Közben egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és dinszteld meg a finomra aprított fokhagymát.

    A fokhagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz.

    7

    Amikor a rizs elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd állni fedő alatt még 5 percig. Ez segít, hogy a szemek tökéletesen megpuhuljanak.

    A pihentetés alatt a rizs felszívja a maradék nedvességet, és még puhább lesz.

    8

    Villával lazítsd fel a rizst, majd keverd hozzá az olívaolajban párolt fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet és a citromlevet.

    A citromlé frissességet ad a rizsnek, de ne vidd túlzásba.

    9

    Tálald melegen önálló ételként vagy köretként húsok és zöldségek mellé.

    Tálaláskor díszítheted friss petrezselyemmel és egy szelet citrommal.