Céklás rizottó, krémes állagú, friss petrezselyemmel és vegán parmezánnal tálalva.

Céklás rizottó

A rizottó az olasz konyha egyik legismertebb étele, amelyet sokféle változatban készítenek el. Ez a céklás rizottó nemcsak gyönyörű színével hódít, hanem gazdag, földes ízével is, amelyet a cékla és a krémes állag tökéletesen kiegészít. A rizottó elkészítése egy kis türelmet igényel, de a végeredmény minden fáradozást megér. Ideális egy elegáns vacsorához vagy akár egy hétköznapi, de különleges étkezéshez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g rizottó rizs (arborio)
200 g cékla
800 ml zöldség alaplé
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 ml fehérbor (opcionális)
2 ek. olívaolaj
1 ek. növényi vaj
50 g vegan parmezán
1 tk.
1 csipet bors
1 csokor friss petrezselyem
1 tk. citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd meg vagy süsd meg 200°C-on 40 percig, amíg megpuhul. Ezután turmixold krémes állagúra.

    A cékla főzővizét ne öntsd ki, felhasználhatod az alapléhez a rizottóhoz, hogy még intenzívebb céklás ízt kapj.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát 2-3 percig, amíg üveges lesz.

    A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg és ne keseredjen meg.

    3

    Add hozzá a rizottó rizst, és pirítsd 1-2 percig, hogy a szemek kissé átlátszóvá váljanak.

    A rizs pirítása fontos lépés, mert segít abban, hogy a rizs ne főjön szét a főzés során.

    4

    Ha használsz fehérbort, öntsd hozzá, és főzd el belőle az alkoholt, amíg majdnem teljesen elpárolog.

    A fehérbor opcionális, de hozzáad egy komplexebb ízt a rizottóhoz.

    5

    Kezdd el apránként hozzáadni a meleg zöldség alaplevet, mindig egy merőkanálnyit. Keverd folyamatosan, és várd meg, hogy a rizs felszívja a folyadékot, mielőtt újabb adagot adnál hozzá.

    Az alaplé legyen forró, mert ha hideg alaplevet adsz a rizshez, lelassul a főzési folyamat.

    6

    Kb. 15 perc elteltével keverd bele a turmixolt céklát, és folytasd a főzést további 5-7 percig, amíg a rizs krémes állagú, de még enyhén harapható marad.

    Kóstold meg a rizst, hogy ellenőrizd, mennyire puha. A rizottó akkor jó, ha krémes, de a rizs még enyhén harapható.

    7

    Amikor elkészült, keverd hozzá a növényi vajat és a reszelt vegán parmezánt, majd ízesítsd sóval, borssal és egy kevés citromlével.

    A növényi vaj és a vegán parmezán gazdagabbá és krémesebbé teszi a rizottót.

    8

    Tálaláskor szórd meg friss aprított petrezselyemmel, és ízlés szerint további vegán parmezánt is adhatunk hozzá.

    A rizottót azonnal tálald, mert állás közben veszít a krémes állagából.