Frissen sült házi challah fonott kalács

Challah - Fonott kalács

A challah egy hagyományos zsidó fonott kalács, amelyet péntek esténként és ünnepi alkalmakkor fogyasztanak. A gyökerei az ókori zsidó hagyományokig nyúlnak vissza, és az idők során világszerte népszerűvé vált. Az édes, puha tészta és az aranybarna, fényes kéreg különlegessé teszi ezt a kalácsot. Könnyen elkészíthető otthon, és tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár egy különleges családi vacsorára.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
200 ml Meleg víz
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
50 ml Növényi olaj
2 db Tojás
1 db Tojás a kenéshez
10 g Szezámmag vagy mák (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a meleg vizet, az élesztőt és egy teáskanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A víz legyen langyos, se nem túl hideg, se nem túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá az élesztős keveréket, az olajat és a tojásokat.

    A sót ne közvetlenül az élesztőre öntsd, mert gátolja a kelést.

    3

    Kézzel vagy dagasztógéppel gyúrd össze a tésztát kb. 10 percig, amíg lágy és rugalmas lesz.

    A tésztának akkor jó az állaga, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    4

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely lehet a sütő, amit előzőleg 50 fokra melegítettél és kikapcsoltad, vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Oszd a megkelt tésztát három vagy hat egyenlő részre, majd sodord őket hosszú rudakká és fond össze a kalácsot.

    A rudak legyenek egyforma vastagságúak, hogy a kalács egyenletesen süljön meg. Ha hat részre osztod, szebb, dúsabb fonatot kapsz.

    6

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés fontos a végső állag szempontjából, ne hagyd ki.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Kend meg a kalács tetejét felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal vagy mákkal, ha szeretnéd.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    8

    Süsd a challah-t 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd kihűlni egy rácson, majd szeleteld és tálald frissen!

    A rácson hagyva a kalács alja nem ázik el.