Egy kis tálban keverd össze a meleg vizet, az élesztőt és egy teáskanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A víz legyen langyos, se nem túl hideg, se nem túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá az élesztős keveréket, az olajat és a tojásokat.
A sót ne közvetlenül az élesztőre öntsd, mert gátolja a kelést.
Kézzel vagy dagasztógéppel gyúrd össze a tésztát kb. 10 percig, amíg lágy és rugalmas lesz.
A tésztának akkor jó az állaga, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely lehet a sütő, amit előzőleg 50 fokra melegítettél és kikapcsoltad, vagy egy meleg radiátor közelében.
Oszd a megkelt tésztát három vagy hat egyenlő részre, majd sodord őket hosszú rudakká és fond össze a kalácsot.
A rudak legyenek egyforma vastagságúak, hogy a kalács egyenletesen süljön meg. Ha hat részre osztod, szebb, dúsabb fonatot kapsz.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés fontos a végső állag szempontjából, ne hagyd ki.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Kend meg a kalács tetejét felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal vagy mákkal, ha szeretnéd.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Süsd a challah-t 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni egy rácson, majd szeleteld és tálald frissen!
A rácson hagyva a kalács alja nem ázik el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.