Chilenai empanada de manjar, frissen sütve, karamellás töltelékkel

Chilenai empanada de manjar

A chilenai empanada de manjar egy tipikus chilei édesség, amely a tradicionális empanadák édes változata. Az empanada a latin-amerikai konyha egyik legismertebb ételének számít, és a manjar, azaz a dulce de leche, az egyik legkedveltebb tölteléke. Ez az édesség azokat az időket idézi, amikor a chileiek ünnepeken és családi összejöveteleken fogyasztották. Képzeld el, ahogy a lágy, omlós tészta körülöleli a gazdag, karamellás tölteléket – minden falat egy édes emlék. Tipp: A frissen sült empanada a legfinomabb, de hidegen is fantasztikus.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Vaj
1 db Tojás
2 ek. Cukor
100 ml Tej
1 tk. Sütőpor
200 g Manjar (dulce de leche)
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, sütőport és a sót egy tálban keverd össze. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a tésztát, hogy kis szemcsés legyen.

    A vaj legyen hideg, hogy könnyen morzsolódjon, így a tészta omlósabb lesz.

    2

    Egy másik tálban keverd össze a tojást és a tejet, majd lassan add hozzá a lisztes keverékhez. Gyúrd sima tésztává.

    Ha túl száraznak tűnik a tészta, adj hozzá egy kevés tejet, hogy könnyebben formázható legyen.

    3

    Tedd a tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe 30 percig, hogy pihenjen és könnyebben dolgozhass vele.

    A tészta pihentetése fontos, hogy a tészta jól formázható és ne ragadjon a nyújtáskor.

    4

    Miután pihent a tészta, nyújtsd ki kb. 2-3 mm vastagra, majd szaggass belőle kört formájú darabokat.

    A tészta szaggatásakor ügyelj arra, hogy egyenletes méretűek legyenek a körök, hogy a töltelék egyenletesen oszoljon el.

    5

    A körök közepére helyezz egy kanál manjart (dulce de leche), majd hajtsd félbe a tésztát és jól nyomd le az éleit, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    Használj villát a szélek lenyomására, hogy szép, díszes bordákat kapj.

    6

    A formázott empanadákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tedd őket 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Sütés előtt a tetejüket kenheted fel felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.

    7

    Miután elkészültek, hagyd őket egy kicsit hűlni, majd tálald frissen. A legfinomabb, ha még melegen fogyasztod őket.

    A manjar meleg állapotban a legfinomabb, de hidegen is remekül fogyasztható.