Mosd meg a paradicsomokat, majd keresztben vágd be a héjukat. Forralj vizet egy nagy fazékban, és tedd bele a paradicsomokat 30 másodpercre. Ezután azonnal tedd át hideg vízbe, így könnyedén lehúzhatod a héjukat. Tipp: mindig használd ezt a technikát a selymes állag érdekében.
A paradicsomok héját könnyebb lehúzni, ha a forró víz után jeges vízbe teszed őket. Ügyelj rá, hogy a paradicsomok ne maradjanak túl sokáig a forró vízben, mert megfőnek.
Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. A chilit szintén apróra vágva készítsd elő, ha nem szereted túl csípősen, távolítsd el a magjait.
A chili csípősségét a magok és a belső hártyák adják. Ha enyhébb ízt szeretnél, távolítsd el ezeket.
Egy közepes lábosban melegítsd fel az olívaolajat, majd párold meg a hagymát üvegesre 4-5 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és a chilit, és pirítsd további 1 percig. Fontos: ne pirítsd túl, különben keserű lesz!
A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megkeseredik.
Add hozzá a meghámozott, feldarabolt paradicsomokat és keverd el a hagymás alappal. Öntsd rá a zöldségalaplevet, majd szórd bele a bazsalikomot, sót és borsot. Fedd le, és főzd 20 percig közepes lángon.
Használhatsz friss vagy szárított bazsalikomot is. Ha friss bazsalikomot használsz, a főzés végén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.
Miután a paradicsom megpuhult, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Ügyelj rá, hogy a mixer végig az edény alján maradjon, hogy elkerüld a fröccsenést.
A pürésítés során óvatosan bánj a botmixerrel, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben hagyd hűlni a levest kicsit, mielőtt beleteszed.
Add hozzá a tejszínt, majd keverd el alaposan. Kóstold meg, és szükség szerint igazíts az ízesítésen. Melegítsd vissza, de ne forrald, hogy a tejszín ne csapódjon ki.
A tejszíntől a leves krémesebb és lágyabb lesz. Használhatsz növényi alapú tejszínt is, ha vegán változatot szeretnél.
Tálaláskor díszítsd egy kis tejszíncsíkkal és apróra vágott friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel. A chili íze így is érvényesül, a díszítés csak az esztétikát szolgálja.
A tálaláskor használhatsz pirított kenyérkockákat vagy krutonokat is a leveshez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.