Chilis paradicsomkrémleves tálalva

Chilis paradicsomkrémleves

A paradicsomleves az egyik legismertebb és legkedveltebb étel szerte a világon, különösen Európában és Amerikában. A chilis változat különlegessége, hogy egy klasszikus receptet fűszerez meg egy kis pikantériával, ami új dimenzióba emeli az ízvilágot. Már az 1800-as években is előszeretettel főzték paradicsomból készült leveseket, különösen Itáliában és Spanyolországban, ahol a paradicsom alapvető élelmiszer. Ahogy a fokhagyma, chili és paradicsom illata összeolvad a konyhában, azonnal felidézi a mediterrán nyarak forró, lusta napjait. A krémes textúra és a csípős íz keveréke egyaránt felmelegíti a testet és a lelket – különösen egy hűvös, esős napon. A titok a jó minőségű, érett paradicsomban rejlik. Érdemes a szezonban frissen vásárolni, de ha nincs más lehetőség, a konzerv hámozott paradicsom is használható. A tejszín hozzáadása teszi selymessé, míg a chili karakteressé. Tipp: ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, próbáld ki egy kevés füstölt paprikával is!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Érett paradicsom
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 db Csípős chili paprika
2 ek. Olívaolaj
500 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a paradicsomokat, majd keresztben vágd be a héjukat. Forralj vizet egy nagy fazékban, és tedd bele a paradicsomokat 30 másodpercre. Ezután azonnal tedd át hideg vízbe, így könnyedén lehúzhatod a héjukat. Tipp: mindig használd ezt a technikát a selymes állag érdekében.

    A paradicsomok héját könnyebb lehúzni, ha a forró víz után jeges vízbe teszed őket. Ügyelj rá, hogy a paradicsomok ne maradjanak túl sokáig a forró vízben, mert megfőnek.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. A chilit szintén apróra vágva készítsd elő, ha nem szereted túl csípősen, távolítsd el a magjait.

    A chili csípősségét a magok és a belső hártyák adják. Ha enyhébb ízt szeretnél, távolítsd el ezeket.

    3

    Egy közepes lábosban melegítsd fel az olívaolajat, majd párold meg a hagymát üvegesre 4-5 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és a chilit, és pirítsd további 1 percig. Fontos: ne pirítsd túl, különben keserű lesz!

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megkeseredik.

    4

    Add hozzá a meghámozott, feldarabolt paradicsomokat és keverd el a hagymás alappal. Öntsd rá a zöldségalaplevet, majd szórd bele a bazsalikomot, sót és borsot. Fedd le, és főzd 20 percig közepes lángon.

    Használhatsz friss vagy szárított bazsalikomot is. Ha friss bazsalikomot használsz, a főzés végén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.

    5

    Miután a paradicsom megpuhult, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Ügyelj rá, hogy a mixer végig az edény alján maradjon, hogy elkerüld a fröccsenést.

    A pürésítés során óvatosan bánj a botmixerrel, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben hagyd hűlni a levest kicsit, mielőtt beleteszed.

    6

    Add hozzá a tejszínt, majd keverd el alaposan. Kóstold meg, és szükség szerint igazíts az ízesítésen. Melegítsd vissza, de ne forrald, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszíntől a leves krémesebb és lágyabb lesz. Használhatsz növényi alapú tejszínt is, ha vegán változatot szeretnél.

    7

    Tálaláskor díszítsd egy kis tejszíncsíkkal és apróra vágott friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel. A chili íze így is érvényesül, a díszítés csak az esztétikát szolgálja.

    A tálaláskor használhatsz pirított kenyérkockákat vagy krutonokat is a leveshez.