Sült chuchvara ropogós aranybarna tésztával, tálalva

Chuchvara sült változatban

A chuchvara az uzbég konyha egyik legismertebb tésztás étele, amely leggyakrabban levesben főzve kerül az asztalra. A sült változat ritkább, mégis rendkívül népszerű különlegességként van számon tartva, főként ünnepi alkalmakkor vagy vendégváró fogásként. A recept története a nomád életmódhoz kapcsolódik: a tésztás batyukat előre el lehetett készíteni, és forró olajban gyorsan kisütni, ami praktikus volt utazások vagy szabadtéri főzések során. A technikai siker kulcsa a tészta állagában rejlik – sem túl kemény, sem túl puha nem lehet –, és természetesen az olaj megfelelő hőfokában. Ahogy az olajban ropogósra sül a chuchvara, az illatok rögtön otthonos hangulatot árasztanak. Ez az étel nemcsak főételként, hanem uzsonnaként is megállja a helyét, főleg ha egy pohár joghurtos mártogatóst is kínálunk mellé. Tökéletes választás, ha valami gyors, laktató és ízekben gazdag fogásra vágyunk!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Finomliszt
2 db Tojás
100 ml Víz
1 tk.
250 g Darálthús (marha vagy bárány)
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Feketebors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojásokat és fokozatosan a vizet, majd sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva pihentetjük 30 percig.

    A pihentetett tésztát könnyebb nyújtani és nem szakad olyan könnyen.

    2

    Közben a darált húst összekeverjük a nagyon apróra vágott hagymával, sóval és borssal. Alaposan összedolgozzuk, hogy egységes tölteléket kapjunk.

    Ha lédúsabb tölteléket szeretnél, adhatsz hozzá egy kevés vízzel elkevert étkezési keményítőt.

    3

    A pihentetett tésztát vékonyra nyújtjuk és kis, kör alakú formákat szaggatunk ki belőle. Minden kör közepére kis adag tölteléket helyezünk.

    Használj kerek kiszúrót vagy poharat a szabályos formához – a szélek így jobban zárnak.

    4

    A töltött köröket félbehajtjuk és a széleit jól összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    A szélek ragasztásához egy kevés vízzel is bekenheted a tészta szélét, így jobban záródik.

    5

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban olajat hevítünk közepes hőmérsékletre (kb. 170–180°C), majd a chuchvarákat aranybarnára sütjük benne.

    Teszteld az olajat egy tésztadarabbal – ha azonnal buborékol, megfelelő a hőmérséklet.

    6

    Papírtörlőre szedjük a kisült chuchvarákat, hogy a felesleges olajat leitassuk, majd melegen tálaljuk.

    Tálalás előtt pár percig pihentesd, hogy ne legyen túl forró harapáskor.