Egy lábasban közepes lángon melegítsd fel a tejet és a tejszínt, amíg gőzölögni kezd, de ne forrald fel.
A tej és tejszín keverékét folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le az alja.
Egy másik tálban keverd össze a tojássárgájákat és a cukrot, amíg világos és habos lesz.
A tojássárgáját és a cukrot addig keverd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és a keverék világosabb színű nem lesz.
Lassan öntsd hozzá a meleg tejes keveréket a tojásos cukorhoz, folyamatos keverés mellett, hogy ne csapódjon ki a tojás.
Ez a temperálás nagyon fontos! Ha túl gyorsan öntöd a forró tejet a tojáshoz, a tojás kicsapódik és rontja a fagylalt állagát.
Öntsd vissza az egészet a lábasba, és alacsony hőfokon főzd addig, amíg besűrűsödik (kb. 5-7 perc), de ne forrald fel!
A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját, és ha ujjaddal húzol egy vonalat rajta, a vonal nem folyik össze azonnal.
Szűrd át a keveréket egy finom szitán, majd keverd hozzá a citromlevet, a reszelt citromhéjat és a vaníliakivonatot. Hagyd kihűlni szobahőmérsékleten.
A szűrés eltávolítja az esetleges tojásdarabokat, így a fagylalt simább lesz. A citromhéjat csak a sárga részéből reszeld, mert a fehér része keserű.
Tedd a fagylaltalapot hűtőbe legalább 4 órára, vagy egy éjszakára, hogy jól lehűljön.
A hűtés elengedhetetlen, hogy a fagylalt megfelelően megdermedjen.
Öntsd a keveréket fagylaltgépbe, és keverd, amíg krémes állagú nem lesz (kb. 20-30 perc).
A fagylaltgép használata egyenletesebb állagot biztosít.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd a keveréket egy fagyasztóba helyezhető edénybe, és 30 percenként keverd át egy villával vagy habverővel, hogy ne keletkezzenek jégkristályok.
A kézi keverésnél a gyakori átkeverés elengedhetetlen a jégkristályok elkerülése érdekében.
Ha a fagylalt megfelelő állagú, tálald frissen, vagy tedd egy légmentesen zárható dobozba és fagyaszd további 2-3 órán át a tökéletes állag eléréséhez.
A légmentesen zárható doboz megakadályozza, hogy a fagylalt átvegye a fagyasztó szagait.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.