Citromos ghee, tisztított vaj, aranysárga színben

Citromos ghee

A ghee, vagyis a tisztított vaj, az indiai konyha alapvető hozzávalója. A citromos ghee friss és ízes változata a hagyományos ghee-nek, amelyet a friss citromlé ad különleges aromájával. A citrom és a ghee kombinációja friss, gazdag ízt ad, amely tökéletesen illik főzéshez, sütéshez vagy akár kenéshez. Technikai tanács: mindig figyelj arra, hogy a vaj ne égjen meg, és a tejfehérjék eltávolítása után a ghee tiszta és finom maradjon. Ez a citromos ghee különösen frissítő és ízesíti a reggeli pirítóst, vagy akár a főtt zöldségeket is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
4500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Vaj
1 db Citrom
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Tedd a vajat egy közepes méretű serpenyőbe, és kezd el közepes lángon olvasztani. A cél, hogy a vaj tisztára olvadjon, miközben a víz elpárolog belőle, és a zsírok szétváljanak.

    Ne hagyd figyelmen kívül a vajat, mert könnyen megéghet. Tartsd folyamatosan szemmel, és kevergesd, hogy egyenletesen olvadjon.

    2

    Amikor a vaj teljesen elolvadt, csökkentsd a hőt, és hagyd, hogy a vaj tovább forrjon. A tetején hab képződik, ezt egy kanállal óvatosan szedd le.

    Ez a hab egy része a tejfehérjékből származik, és az eltávolításával tisztább, finomabb ghee-t kapsz.

    3

    Folytasd a vaj főzését, amíg az alján megjelenik egy aranysárga, tiszta olaj, és a hab teljesen eltűnik. Ez a folyamat körülbelül 10-15 percig tart, függően a láng erősségétől.

    Ne hagyd túl forrni, mert a ghee íze keserűvé válhat. Amikor az aranysárga szín megjelenik, akkor van készülve.

    4

    A ghee-t egy finom szűrőn keresztül öntsd át egy tiszta, száraz üvegbe. A szűrő segít eltávolítani a maradék tejfehérjét és egyéb szennyeződéseket.

    Használj tiszta edényt és eszközt, hogy a ghee hosszabb ideig friss maradjon, és ne érje szennyeződés.

    5

    A citromot vágd félbe, és a levét csavarj a frissen készített ghee-be. Keverd össze, majd hagyd hűlni szobahőmérsékleten.

    A citromlé nemcsak ízesíti a ghee-t, hanem frissességet is ad neki. Ha erősebb citromos ízre vágysz, akkor több citromot is hozzáadhatsz.

    6

    Miután a ghee kihűlt, tedd a hűtőbe, és tárold ott. A ghee szobahőmérsékleten is eláll, de a hűtés segít hosszabb ideig frissen tartani.

    A ghee a hűtőben akár hónapokig is eláll, mivel a vaj zsírtartalmának köszönhetően nem romlik meg könnyen.