Citromos túrós rétes tálalva

Citromos túrós rétes

A citromos túrós rétes a magyar konyha egyik klasszikus desszertje, amely a citrom frissítő, savanykás ízét ötvözi a túró enyhe krémességével. Az édes túrós töltelék és a ropogós réteslapok kombinációja igazi különlegességgé teszi ezt a desszertet. A citromos túrós rétes hagyományosan a magyar asztalon található meg, és különleges alkalmakkor, családi összejöveteleken is gyakran tálalják. Az édesség tökéletes választás a nyári hónapokban, amikor a friss citrom a legjobb.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
10 db Réteslap
500 g Túró
100 g Kristálycukor
50 g Cukrozatlan zsemlemorzsa
1 db Citrom
1 tk. Fahéj
50 g Vaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A túrót egy szűrőben alaposan nyomkodd ki, hogy ne legyen túl nedves. Keverd össze a cukorral és a reszelt citromhéjjal.

    A túrót érdemes egy éjszakán át a hűtőben szűrni, hogy minél több nedvességet veszítsen.

    2

    A citrom levét facsard bele a túróhoz, majd add hozzá a fahéjat és jól keverd össze, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Kóstold meg a túrós tölteléket, és ha szükséges, adj hozzá még citromlevet vagy cukrot.

    3

    A zsemlemorzsát egy serpenyőben, a vaj felével pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna színű nem lesz.

    A pirított zsemlemorzsa megakadályozza, hogy a réteslapok elázzanak a nedves tölteléktől.

    4

    A réteslapokat egyesével, egy tiszta konyharuhán terítsd ki. Minden lapot kenj meg egy kevés olvasztott vajjal, majd szórd meg a pirított zsemlemorzsával.

    A réteslapok vékonyak és könnyen szakadnak, ezért óvatosan bánj velük. Használj jó minőségű réteslapot.

    5

    Helyezd el a túrós tölteléket a réteslapokon, majd óvatosan tekerd fel őket. Az egyes réteseket egy enyhén kivajazott tepsibe helyezd.

    A tölteléket egyenletesen oszd el a réteslapokon, és ne tegyél túl sokat, mert akkor kifolyik a rétesből.

    6

    A tojást verd fel, és kend meg vele a rétesek tetejét, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben lehessen kenni és szebb színe legyen a rétesnek.

    7

    Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a réteseket 30-40 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.

    Ha a rétes teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    8

    Tálalás előtt hagyd hűlni egy kicsit, majd szeleteld fel és tálald melegen.

    Porcukorral megszórva még finomabb.