Citromos vajmártás tálalva

Citromos vajmártás

A citromos vajmártás egy klasszikus francia konyhai technikára épül, amelyet főként halételek és tenger gyümölcsei mellé használnak. A vaj krémes textúrája és a friss citrom élénk íze tökéletes egyensúlyt alkot, így a mártás kiváló kísérője könnyű, finom fogásoknak. Képzeld el egy elegáns vacsoraestét, ahol a lágy vajmártás finoman bevonja az omlósan sült tengeri halat, megteremtve az igazi gasztronómiai élményt. Ha még gazdagabb ízt szeretnél, próbáld ki egy kevés friss kapor vagy petrezselyem hozzáadásával.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Vaj
30 ml Friss citromlé
1 tk. Citromhéj
50 ml Tejszín
50 ml Fehérbor
1 db Salotta hagyma
1 csipet
1 csipet Frissen őrölt fehér bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd finomra a salotta hagymát. A citrom héját reszeld le, majd facsard ki a levét.

    A citrom héját csak a sárga részéből reszeld, a fehér része keserű lehet.

    2

    Egy kis lábosban melegítsd fel a fehérbort közepes lángon, és add hozzá az aprított hagymát.

    Száraz fehérbort használj a legjobb íz eléréséhez. A túl édes bor megváltoztathatja a mártás ízét.

    3

    Főzd a bort és a hagymát addig, amíg a folyadék mennyisége a felére csökken, így koncentráltabb ízt kapsz.

    Vigyázz, hogy ne égjen le! Időnként keverd meg, és ha túl gyorsan párolog, vedd lejjebb a hőfokot.

    4

    Alacsony hőfokon keverd hozzá a tejszínt, és főzd további 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    Minél magasabb zsírtartalmú tejszínt használsz, annál gazdagabb lesz a mártás.

    5

    Vedd le a tűzről, és fokozatosan add hozzá a hideg vajkockákat, miközben folyamatosan kevered, hogy krémes állagot kapj.

    Nagyon fontos, hogy a vaj hideg legyen, és a mártás ne forrjon, különben a vaj szétválik és a mártás nem lesz krémes. Ha a mártás mégis szétválik, tegyél hozzá egy kevés hideg vizet és keverd erőteljesen.

    6

    Öntsd hozzá a citromlevet és a reszelt citromhéjat, majd ízesítsd sóval és frissen őrölt fehér borssal.

    A citromlé mennyiségét ízlés szerint állítsd be. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá többet.

    7

    Szűrd át a mártást egy finom szűrőn, hogy sima, selymes textúrát kapj.

    Ez a lépés opcionális, de a szűrés eltávolítja az esetleges hagymadarabokat és a citromhéj durvább részeit.

    8

    Tálald melegen halételekhez, párolt zöldségekhez vagy tenger gyümölcsei mellé.

    A mártást közvetlenül tálalás előtt készítsd el, mert állás közben besűrűsödhet.