Crostata ricottával és citromhéjjal tálalva, rusztikus olasz pite

Crostata ricottával és citromhéjjal

A Crostata ricottával és citromhéjjal egy hagyományos olasz desszert, amely a gazdag ricotta és a friss citrom ízét ötvözi. Az étel Olaszország különböző régióiban is elterjedt, és gyakran tálalják friss gyümölcsökkel vagy egy kis mézzel. A tésztája egyszerű, de finom, és tökéletesen kiegészíti a selymes ricottát és a friss citromot. Ez a desszert az olasz konyha egyik alapvető édessége, amely minden alkalomra remek választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
100 g Vaj
80 g Cukor
1 csipet
1 db Tojás
250 g Ricotta sajt
1 db Citrom
1 ek. Vaníliás cukor
1 db Tojás sárgája

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, cukrot és a csipet sót keverd össze egy tálban. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold össze a keverékkel, amíg homokos állagot nem kapsz.

    Fontos, hogy a vaj hideg legyen, így a tészta ropogósabb és könnyebben formázható lesz.

    2

    Add hozzá a tojást, és gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl száraz, egy kis hideg vízzel lágyíthatod.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert az keménnyé válhat. Ha túl lágy, tedd a hűtőbe 30 percig pihenni.

    3

    Amíg a tészta pihen, készítsd el a ricottás tölteléket. A ricottát tedd egy tálba, add hozzá a vaníliás cukrot, a citrom héját és a tojás sárgáját. Keverd simára.

    A citrom frissessége emeli a ricotta gazdag ízét, de ha szeretnéd, egy kis citromlevet is adhatunk hozzá a töltelékhez.

    4

    A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 3-4 mm vastagra, és helyezd egy piteformába. Az éleket hajtsd be a tésztába, hogy szépen felvegye a forma alakját.

    Ha a tészta ragad, enyhén lisztezd meg a felületet, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    5

    Öntsd a ricottás keveréket a tésztára, és simítsd el. A tészta széleit hajtsd fel, hogy egy kis peremet képezzenek.

    A tészta széleit ügyesen hajtsd fel, hogy a crostata szép, rusztikus kinézetet kapjon.

    6

    Süsd a crostatát 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig, vagy amíg a tészta aranybarna és a töltelék megszilárdul.

    Ha a tészta túl gyorsan pirulna, takard le egy fóliával, hogy egyenletesen süljön meg.

    7

    A kész crostatát hagyd hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.

    A legfinomabb, ha még langyosan tálaljuk, de hidegen is nagyon ízletes.