Crostata sós változatban spenóttal és ricottával, friss tészta és zöld töltelék

Crostata sós változatban spenóttal és ricottával

A crostata egy hagyományos olasz étel, amelyet különféle töltelékekkel készítenek. A sós változata a spenóttal és ricottával egy könnyed és tápláló étel, melyet gyakran fogyasztanak tavaszi vagy nyári hónapokban. Az olasz vidéki konyhákban gyakran készítik el vendégváró ételként, mivel egyszerű, de gazdag ízű fogás. A ricotta lágy, krémes állaga tökéletesen illik a spenót gazdag ízéhez. A crostata története a középkorra vezethető vissza, és azóta is az olasz családok kedvenc ételévé vált.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 15 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
150 g Vaj
250 g Ricotta sajt
200 g Friss spenót
1 db Tojás
2 gerezd Fokhagyma
50 g Parmezán sajt
0.5 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet keverd el a sóval, majd add hozzá a hideg, kockára vágott vajat. Ujjbegyeiddel dolgozd el a vajat a liszttel, amíg morzsás állagú nem lesz.

    A hideg vaj segít abban, hogy a tészta omlós maradjon, ezért ne hagyd túl sokáig a szobahőmérsékleten!

    2

    Amikor a tészta morzsás, adj hozzá egy egész tojást, és annyi hideg vizet, hogy egy sima, de nem túl ragadós tésztát kapj. Formázz belőle golyót, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.

    Ha túl lágy lesz a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet. Ne gyúrd túl, hogy megmaradjon a pufók állaga.

    3

    Közben a spenótot mosd meg alaposan, majd egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajon pirítsd meg a finomra vágott fokhagymával, amíg a spenót teljesen összeesik.

    A spenótot ne párold túl, mert elveszítheti a friss ízét. Ne hagyd, hogy teljesen szétfőjön.

    4

    A megpirított spenótot hagyd kihűlni, majd jól nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot, és aprítsd fel.

    Használj egy tiszta konyharuhát, hogy könnyedén eltávolíthasd a felesleges vizet.

    5

    A kihűlt spenóthoz add hozzá a ricottát, a reszelt parmezánt, egy tojást, sót és borsot. Keverd jól össze, hogy egynemű tölteléket kapj.

    A ricotta sajt lehetőleg friss legyen, hogy a töltelék íze a legfinomabb legyen.

    6

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki egy kb. 30 cm-es kör alakúra. Egy piteformát kenj ki vajjal, majd fedd be a formát a tésztával úgy, hogy a szélei is felérjenek.

    Ha a tészta túl ragadós, pihentesd még egy kicsit a hűtőben, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    7

    Tedd a tésztába a spenótos-ricottás tölteléket, majd hajtsd rá a tészta széleit úgy, hogy a töltelék egy része kilátszon. Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

    Ne süsd túl a crostatát, hogy a tészta ne legyen kemény. Az aranybarna szín a jel, hogy kész.

    8

    Miután megsült, hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald.

    A crostata a legfinomabb, ha még langyos, de hidegen is remek étel marad.