A lisztet keverd el a sóval, majd add hozzá a hideg, kockára vágott vajat. Ujjbegyeiddel dolgozd el a vajat a liszttel, amíg morzsás állagú nem lesz.
A hideg vaj segít abban, hogy a tészta omlós maradjon, ezért ne hagyd túl sokáig a szobahőmérsékleten!
Amikor a tészta morzsás, adj hozzá egy egész tojást, és annyi hideg vizet, hogy egy sima, de nem túl ragadós tésztát kapj. Formázz belőle golyót, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
Ha túl lágy lesz a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet. Ne gyúrd túl, hogy megmaradjon a pufók állaga.
Közben a spenótot mosd meg alaposan, majd egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajon pirítsd meg a finomra vágott fokhagymával, amíg a spenót teljesen összeesik.
A spenótot ne párold túl, mert elveszítheti a friss ízét. Ne hagyd, hogy teljesen szétfőjön.
A megpirított spenótot hagyd kihűlni, majd jól nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot, és aprítsd fel.
Használj egy tiszta konyharuhát, hogy könnyedén eltávolíthasd a felesleges vizet.
A kihűlt spenóthoz add hozzá a ricottát, a reszelt parmezánt, egy tojást, sót és borsot. Keverd jól össze, hogy egynemű tölteléket kapj.
A ricotta sajt lehetőleg friss legyen, hogy a töltelék íze a legfinomabb legyen.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki egy kb. 30 cm-es kör alakúra. Egy piteformát kenj ki vajjal, majd fedd be a formát a tésztával úgy, hogy a szélei is felérjenek.
Ha a tészta túl ragadós, pihentesd még egy kicsit a hűtőben, hogy könnyebben dolgozhass vele.
Tedd a tésztába a spenótos-ricottás tölteléket, majd hajtsd rá a tészta széleit úgy, hogy a töltelék egy része kilátszon. Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
Ne süsd túl a crostatát, hogy a tészta ne legyen kemény. Az aranybarna szín a jel, hogy kész.
Miután megsült, hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald.
A crostata a legfinomabb, ha még langyos, de hidegen is remek étel marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.