Csípős sauerkraut tálalva

Csípős Sauerkraut

A csípős sauerkraut, vagy savanyú káposzta, egy tradicionális német étel, amely a fermentálás révén nyeri el különleges ízét. A chili pehely hozzáadása egy extra fűszert ad a hagyományos recepthez, amit a fűszeres ízek kedvelői biztosan élvezni fognak. A savanyított káposzta nemcsak finom, hanem egészséges is, mivel probiotikumokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre. Ezt az ételt köretként vagy akár önálló ételként is fogyaszthatjuk, különösen húsok mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 20 perc
130 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Fejes káposzta
30 g
1 tk. Kömény
1 tk. Mustármag
1 tk. Fekete bors
1 tk. Koriandermag
4 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
2 tk. Chili pehely
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztát vágd vékony szeletekre vagy reszeld le egy reszelőn. Ha szeretnéd, először távolítsd el a külső, sérült leveleket.

    A vékonyra vágott káposzta könnyebben erjed.

    2

    A káposztát tedd egy nagy tálba, és szórd meg a sóval. Kézzel masszírozd bele a sót, hogy a káposzta levet eresszen. Ez a lépés segít a savanyítás előkészítésében.

    A sózás fontos a megfelelő erjedéshez és a káros baktériumok szaporodásának megakadályozásához. Ne spórolj a sóval.

    3

    A fűszereket (kömény, mustármag, fekete bors, koriandermag, chili pehely) tedd egy száraz serpenyőbe, és enyhén pirítsd meg őket, hogy jobban előhozd az ízeket. A fűszerek finom illata jelezni fogja, hogy kész.

    A pirítás fokozza a fűszerek aromáját, de vigyázz, ne égesd meg őket.

    4

    A fűszereket egy mozsárban vagy fűszerőrleményben törd meg, hogy jobban kioldódjanak az ízek. Ezt követően add hozzá a káposztához.

    A mozsárban való törés segít a fűszerek ízének felszabadításában.

    5

    A fokhagymát és a friss gyömbért hámozd meg, és aprítsd finomra. Ezt is add hozzá a káposztához.

    A gyömbér és a fokhagyma nemcsak ízesíti, hanem természetes tartósítószerként is funkcionál.

    6

    A káposztához keverj egy kevés vizet (100 ml), hogy a keverék nedvesebb legyen, és könnyebben kioldódjanak az ízek.

    Csak annyi vizet adj hozzá, amennyi szükséges, hogy a káposzta nedves legyen, de ne ússzon a vízben.

    7

    Tedd a káposztát egy tiszta üvegbe, szorosan tömörítve, hogy ne maradjon légbuborék. A cél, hogy a káposzta teljesen elmerüljön a levében.

    A tömörítés fontos a légmentes környezet kialakításához, ami elengedhetetlen a savanyításhoz. Használj tiszta eszközt a tömörítéshez.

    8

    Hagyd a káposztát szobahőmérsékleten érni 3-5 napig, majd tedd a hűtőbe, ahol tovább savanyodik. A legjobb eredmény érdekében hagyd legalább 1-2 hétig érni.

    A szobahőmérsékleten történő erjesztés sebességét a hőmérséklet befolyásolja. Minél melegebb van, annál gyorsabban erjed. Figyeld a káposztát, és kóstold meg, hogy mikor éri el a kívánt savanyúságot. A hűtőbe tétel lelassítja az erjedést.