A káposztát vágd vékony szeletekre vagy reszeld le egy reszelőn. Ha szeretnéd, először távolítsd el a külső, sérült leveleket.
A vékonyra vágott káposzta könnyebben erjed.
A káposztát tedd egy nagy tálba, és szórd meg a sóval. Kézzel masszírozd bele a sót, hogy a káposzta levet eresszen. Ez a lépés segít a savanyítás előkészítésében.
A sózás fontos a megfelelő erjedéshez és a káros baktériumok szaporodásának megakadályozásához. Ne spórolj a sóval.
A fűszereket (kömény, mustármag, fekete bors, koriandermag, chili pehely) tedd egy száraz serpenyőbe, és enyhén pirítsd meg őket, hogy jobban előhozd az ízeket. A fűszerek finom illata jelezni fogja, hogy kész.
A pirítás fokozza a fűszerek aromáját, de vigyázz, ne égesd meg őket.
A fűszereket egy mozsárban vagy fűszerőrleményben törd meg, hogy jobban kioldódjanak az ízek. Ezt követően add hozzá a káposztához.
A mozsárban való törés segít a fűszerek ízének felszabadításában.
A fokhagymát és a friss gyömbért hámozd meg, és aprítsd finomra. Ezt is add hozzá a káposztához.
A gyömbér és a fokhagyma nemcsak ízesíti, hanem természetes tartósítószerként is funkcionál.
A káposztához keverj egy kevés vizet (100 ml), hogy a keverék nedvesebb legyen, és könnyebben kioldódjanak az ízek.
Csak annyi vizet adj hozzá, amennyi szükséges, hogy a káposzta nedves legyen, de ne ússzon a vízben.
Tedd a káposztát egy tiszta üvegbe, szorosan tömörítve, hogy ne maradjon légbuborék. A cél, hogy a káposzta teljesen elmerüljön a levében.
A tömörítés fontos a légmentes környezet kialakításához, ami elengedhetetlen a savanyításhoz. Használj tiszta eszközt a tömörítéshez.
Hagyd a káposztát szobahőmérsékleten érni 3-5 napig, majd tedd a hűtőbe, ahol tovább savanyodik. A legjobb eredmény érdekében hagyd legalább 1-2 hétig érni.
A szobahőmérsékleten történő erjesztés sebességét a hőmérséklet befolyásolja. Minél melegebb van, annál gyorsabban erjed. Figyeld a káposztát, és kóstold meg, hogy mikor éri el a kívánt savanyúságot. A hűtőbe tétel lelassítja az erjedést.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.