CsípƑs tequilás lime szósz tálalva

CsípƑs tequilás lime szósz

A csĂ­pƑs tequilĂĄs lime szĂłsz a mexikĂłi konyha egyik kreatĂ­v Ă©s frissĂ­tƑ kĂŒlönlegessĂ©ge, amely a lime citrusos frissessĂ©gĂ©t Ă©s a tequila fƱszeres karakterĂ©t ötvözi. Az ilyen szĂłszok kivĂĄlĂłak grillezett hĂșsok vagy zöldsĂ©gek mellĂ©, Ă©s kĂŒlönleges Ă­zt adnak az Ă©teleknek. MexikĂł gazdag kulinĂĄris hagyomĂĄnyĂĄban a lime Ă©s a csili kombinĂĄciĂłja mindig is nĂ©pszerƱ volt. A tequila hozzĂĄadĂĄsa pedig nemcsak mĂ©lyebb Ă­zt, hanem egy csipetnyi ĂŒnnepi hangulatot is kölcsönöz a szĂłsznak.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 3 db Friss lime leve
⭕ 50 ml Tequila
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 1 tk. Csilipehely
⭕ 10 g Friss koriander
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 50 ml Víz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Facsard ki a lime levét, és reszeld le a héjåt. Ez adja meg a szósz friss és citrusos alapjåt.

    A lime héjåt óvatosan reszeld, csak a zöld részt, mert a fehér rész keserƱ lehet.

    2

    Aprítsd finomra a fokhagymåt és a friss koriandert. A koriander intenzív íze tökéletesen harmonizål a lime és tequila kombinåciójåval.

    Ha nem szereted a koriandert, helyettesĂ­theted petrezselyemmel, de az Ă­ze nem lesz ugyanaz.

    3

    Egy közepes låbosban hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a fokhagymåt, amíg illatos nem lesz.

    A fokhagymĂĄt ne pirĂ­tsd tĂșl, mert megĂ©ghet Ă©s keserƱ lesz. Csak addig pirĂ­tsd, amĂ­g illatozni kezd.

    4

    Add hozzå a csilipelyhet és keverd össze, hogy az ízek kioldódjanak az olajban.

    Ha nem szereted a csípƑset, kevesebb csilipelyhet használj, vagy hagyd ki teljesen.

    5

    Öntsd hozzĂĄ a lime levĂ©t, a vizet Ă©s a tequilĂĄt. Add hozzĂĄ a mĂ©zet Ă©s a sĂłt, majd keverd alaposan össze.

    A tequilåt ízlés szerint adagold. Ha nem szeretnél alkoholt hasznålni, hagyd ki, és adj hozzå több lime levet.

    6

    Forrald fel a szĂłszt, majd csökkentsd a hƑmĂ©rsĂ©kletet Ă©s fƑzd 5-10 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek Ă©s a szĂłsz kissĂ© besƱrƱsödjön.

    A szĂłsz sƱrƱsĂ©gĂ©t a fƑzĂ©si idƑvel szabĂĄlyozhatod. Ha sƱrƱbbet szeretnĂ©l, fƑzd tovĂĄbb, ha hĂ­gabbat, rövidebb ideig.

    7

    Keverd hozzĂĄ az aprĂ­tott koriandert a fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n, majd hagyd kissĂ© hƱlni a szĂłszt.

    A koriandert a vĂ©gĂ©n add hozzĂĄ, hogy megƑrizze a frissessĂ©gĂ©t.

    8

    TĂĄlald azonnal grillezett hĂșsokhoz vagy zöldsĂ©gekhez, vagy tĂĄrold sterilizĂĄlt ĂŒvegben a hƱtƑben.

    A szĂłsz hƱtƑben tĂĄrolva nĂ©hĂĄny napig elĂĄll. TĂĄlalĂĄs elƑtt Ă©rdemes megkĂłstolni Ă©s szĂŒksĂ©g esetĂ©n utĂĄnfƱszerezni.