Csípős tequilás lime szósz tálalva

Csípős tequilás lime szósz

A csípős tequilás lime szósz a mexikói konyha egyik kreatív és frissítő különlegessége, amely a lime citrusos frissességét és a tequila fűszeres karakterét ötvözi. Az ilyen szószok kiválóak grillezett húsok vagy zöldségek mellé, és különleges ízt adnak az ételeknek. Mexikó gazdag kulináris hagyományában a lime és a csili kombinációja mindig is népszerű volt. A tequila hozzáadása pedig nemcsak mélyebb ízt, hanem egy csipetnyi ünnepi hangulatot is kölcsönöz a szósznak.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 db Friss lime leve
50 ml Tequila
2 ek. Méz
1 tk. Csilipehely
10 g Friss koriander
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Facsard ki a lime levét, és reszeld le a héját. Ez adja meg a szósz friss és citrusos alapját.

    A lime héját óvatosan reszeld, csak a zöld részt, mert a fehér rész keserű lehet.

    2

    Aprítsd finomra a fokhagymát és a friss koriandert. A koriander intenzív íze tökéletesen harmonizál a lime és tequila kombinációjával.

    Ha nem szereted a koriandert, helyettesítheted petrezselyemmel, de az íze nem lesz ugyanaz.

    3

    Egy közepes lábosban hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a fokhagymát, amíg illatos nem lesz.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű lesz. Csak addig pirítsd, amíg illatozni kezd.

    4

    Add hozzá a csilipelyhet és keverd össze, hogy az ízek kioldódjanak az olajban.

    Ha nem szereted a csípőset, kevesebb csilipelyhet használj, vagy hagyd ki teljesen.

    5

    Öntsd hozzá a lime levét, a vizet és a tequilát. Add hozzá a mézet és a sót, majd keverd alaposan össze.

    A tequilát ízlés szerint adagold. Ha nem szeretnél alkoholt használni, hagyd ki, és adj hozzá több lime levet.

    6

    Forrald fel a szószt, majd csökkentsd a hőmérsékletet és főzd 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek és a szósz kissé besűrűsödjön.

    A szósz sűrűségét a főzési idővel szabályozhatod. Ha sűrűbbet szeretnél, főzd tovább, ha hígabbat, rövidebb ideig.

    7

    Keverd hozzá az aprított koriandert a főzés végén, majd hagyd kissé hűlni a szószt.

    A koriandert a végén add hozzá, hogy megőrizze a frissességét.

    8

    Tálald azonnal grillezett húsokhoz vagy zöldségekhez, vagy tárold sterilizált üvegben a hűtőben.

    A szósz hűtőben tárolva néhány napig eláll. Tálalás előtt érdemes megkóstolni és szükség esetén utánfűszerezni.