Csirkés sütőtökkrémleves tálalva

Csirkés sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves eredete egészen az amerikai és európai őszi hagyományokig nyúlik vissza, ahol a tök a betakarítás szimbóluma volt. A magyar konyhába is hamar bekerült a tökfélék felhasználása, főként sült formában, de az utóbbi évtizedekben a krémlevesek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A csirkés változat egy újabb modern csavar, amely nemcsak laktatóbbá, de fehérjedússá is teszi ezt az alapvetően zöldséges fogást. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint egy gőzölgő, krémes csirkés sütőtökkrémleves az asztalon. Az elkészítés titka a sütőtök megfelelő állagán múlik: ha túl főzöd, a leves veszít az ízéből, ha nem főzöd elég ideig, darabos marad. A csirkét külön főzzük meg, hogy megőrizze az állagát, majd a végén kerül vissza. Variációként egy kevés curryport vagy reszelt gyömbért is adhatsz hozzá a karakteresebb ízvilágért.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Sütőtök
300 g Csirkemellfilé
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
100 ml Tejszín (30%)
800 ml Zöldségalaplé
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Friss kakukkfű

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: a sütőtököt hámozd meg, magozd ki, majd vágd kockákra. A csirkemellet mosd meg és vágd apró falatnyi darabokra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel.

    A sütőtök hámozása nehéz lehet. Ha van mikród, tedd bele pár percre, hogy kicsit megpuhuljon a héja.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat. Először a hagymát dinszteld üvegesre 3-4 perc alatt, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig. A fokhagyma gyorsan pirul, ne hagyd, hogy megégjen!

    A fokhagyma megégése elkerülhető, ha egy kevés vizet adsz hozzá a pirítás közben.

    3

    Add hozzá a csirkemell darabokat, és pirítsd őket fehéredésig, körülbelül 5 percig. Ez segít lezárni a húsrostokat, így szaftos marad a hús a főzés végére is.

    A csirkét ne tedd egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti a serpenyőt, és nem pirul meg, hanem párolódni kezd.

    4

    Tedd a felkockázott sütőtököt a lábasba, majd öntsd fel az alaplével. Sózd, borsozd, és add hozzá a kakukkfüvet. Forrald fel, majd vedd lejjebb a lángot, és főzd fedő alatt kb. 20 percig, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.

    Használhatsz más fűszereket is, például gyömbért, szerecsendiót vagy curryt.

    5

    Amikor a sütőtök megpuhult, vedd ki a csirkedarabokat egy tálba, hogy ne keveredjenek össze a krémes állaggal. Ezután botmixerrel pürésítsd a levest egészen simára. Ha túl sűrű, adhatsz hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet.

    A csirke kivétele opcionális, ha nem zavar, hogy a levesben marad, akkor nem kell kivenni.

    6

    Add vissza a csirkedarabokat a pürésített levesbe, majd öntsd hozzá a tejszínt is. Alacsony lángon keverd össze és melegítsd még 3-4 percig, de ne forrald fel, hogy a tejszín ne csapódjon ki!

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejszínt is a laktózmentes verzióhoz.

    7

    Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még sóval, borssal. Tálaláskor szórd meg egy kevés friss kakukkfűvel a tetejét. Mellé kínálhatsz friss, ropogós kenyeret vagy pirítóst is.

    A leves tetejére pirított tökmagot is szórhatsz.