Készítsd elő az alapanyagokat: a sütőtököt hámozd meg, magozd ki, majd vágd kockákra. A csirkemellet mosd meg és vágd apró falatnyi darabokra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel.
A sütőtök hámozása nehéz lehet. Ha van mikród, tedd bele pár percre, hogy kicsit megpuhuljon a héja.
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat. Először a hagymát dinszteld üvegesre 3-4 perc alatt, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig. A fokhagyma gyorsan pirul, ne hagyd, hogy megégjen!
A fokhagyma megégése elkerülhető, ha egy kevés vizet adsz hozzá a pirítás közben.
Add hozzá a csirkemell darabokat, és pirítsd őket fehéredésig, körülbelül 5 percig. Ez segít lezárni a húsrostokat, így szaftos marad a hús a főzés végére is.
A csirkét ne tedd egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti a serpenyőt, és nem pirul meg, hanem párolódni kezd.
Tedd a felkockázott sütőtököt a lábasba, majd öntsd fel az alaplével. Sózd, borsozd, és add hozzá a kakukkfüvet. Forrald fel, majd vedd lejjebb a lángot, és főzd fedő alatt kb. 20 percig, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.
Használhatsz más fűszereket is, például gyömbért, szerecsendiót vagy curryt.
Amikor a sütőtök megpuhult, vedd ki a csirkedarabokat egy tálba, hogy ne keveredjenek össze a krémes állaggal. Ezután botmixerrel pürésítsd a levest egészen simára. Ha túl sűrű, adhatsz hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet.
A csirke kivétele opcionális, ha nem zavar, hogy a levesben marad, akkor nem kell kivenni.
Add vissza a csirkedarabokat a pürésített levesbe, majd öntsd hozzá a tejszínt is. Alacsony lángon keverd össze és melegítsd még 3-4 percig, de ne forrald fel, hogy a tejszín ne csapódjon ki!
A tejszín helyett használhatsz kókusztejszínt is a laktózmentes verzióhoz.
Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még sóval, borssal. Tálaláskor szórd meg egy kevés friss kakukkfűvel a tetejét. Mellé kínálhatsz friss, ropogós kenyeret vagy pirítóst is.
A leves tetejére pirított tökmagot is szórhatsz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.