Reszeld le a narancs héját, majd facsard ki a levét és tedd félre.
A narancs héját csak a színes részéből reszeld, a fehér hártya keserű lehet.
Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, tejszínt, cukrot és kakaóport, majd melegítsd alacsony hőfokon, amíg a cukor feloldódik.
A kakaóport szitáld át, hogy ne legyen csomós.
Add hozzá az apróra tört étcsokoládét, majd kevergesd, amíg teljesen elolvad és sima keveréket kapsz.
Használj jó minőségű étcsokoládét, legalább 70%-os kakaótartalommal a gazdagabb íz érdekében.
Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat, majd fokozatosan adj hozzá egy kevés forró csokoládés keveréket, hogy temperáld a tojásokat.
A temperálás nagyon fontos, hogy a tojás ne rántotta formájában főjön bele a krémbe. Lassan, kis adagokban adagold a forró keveréket a tojáshoz, miközben folyamatosan kevered.
A temperált tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc).
Folyamatosan keverd, különben a tojás kicsapódhat az alján. A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját.
Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a narancshéjat, narancslevet és a vanília kivonatot. Hűtsd le szobahőmérsékletre.
A narancslé savassága miatt a krém kicsit sűrűbb lehet. Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt a fagylaltgépbe kerül.
Öntsd a lehűlt keveréket egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.
A fagylaltgép használata előtt érdemes a tálat a fagyasztóban előhűteni, ha a gép típusa ezt igényli.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.
A gyakori keverés segít abban, hogy a fagylalt krémesebb legyen, és ne legyen jégkristályos. Használj fém edényt, mert jobban vezeti a hideget.
Amikor a fagylalt teljesen megszilárdult (kb. 4-5 óra fagyasztás után), tálald friss narancshéjjal vagy csokoládéforgáccsal megszórva.
Tálalás előtt vedd ki a fagylaltot a fagyasztóból 10-15 perccel, hogy könnyebben lehessen adagolni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.