A füstölt tőkehalat helyezd egy lábasba, öntsd fel a tejjel, adj hozzá egy babérlevelet, majd lassú tűzön melegítsd fel, de ne forrald. Párold kb. 8 percig, majd szűrd le, a halat szedd ki, és a tejet tedd félre.
A halat ne főzd túl, különben szétesik – elég, ha éppen átfő és könnyen széthúzható.
A vajat olvaszd fel egy lábasban, majd párold meg benne a finomra vágott hagymát és zellert 6-8 percig, amíg megpuhulnak és enyhén áttetszőek lesznek.
Ne pirítsd barnára – az íz maradjon lágy és édeskés, hogy kiemelje a hal ízét.
Add hozzá a meghámozott, felkockázott burgonyát, és öntsd rá a hal főzőtejet. Főzd kb. 15 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.
Kisebb kockákra vágd a burgonyát, így gyorsabban megfő, és egyenletesebb lesz a leves állaga.
Amikor a burgonya megfőtt, egy részét villával törd össze a lábasban, hogy krémesebb állagot kapj, majd keverd vissza a széttépkedett tőkehalat.
Ne pürésítsd teljesen – maradjon benne darabos textúra is, ettől lesz rusztikus.
Fűszerezd sóval és frissen őrölt borssal, majd főzd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor megszórhatod friss zellerzölddel vagy petrezselyemmel is.
Kóstolj a végén, mert a füstölt hal már önmagában is sós – lehet, hogy kevesebb só is elég.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.