Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete fontos! Túl meleg vízben az élesztő elpusztul, túl hidegben pedig nem aktiválódik. A vizet fokozatosan adagold, hogy elkerüld a túl lágy tésztát.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A tészta akkor kel meg a legjobban, ha huzatmentes, meleg helyen pihen. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva a tésztát a sütőbe teheted.
A diót durvára vágd fel, majd egy száraz serpenyőben pirítsd meg néhány percig, hogy intenzívebb íze legyen.
A dió pirításakor figyelj oda, mert könnyen megég. Folyamatosan kevergesd, és vedd le a tűzről, ha már illatozik.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, majd folytasd a nyújtást.
A tészta egyik felére kanalazz a tejfölből, majd helyezd rá a morzsolt gorgonzolát, a reszelt mozzarellát és parmezánt, végül szórd meg a pirított dióval.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyhat sütés közben. A gorgonzola helyett használhatsz más kéksajtot is.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, így szebb mintát kapsz, és biztosabban záródik a tészta.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is a kenéshez.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj oda a calzonéra. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Sütés után csorgass rá egy kevés mézet, hogy még harmonikusabb legyen az ízek egyensúlya.
A méz helyett használhatsz balzsamecet krémet is.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A pihentetés alatt a sajt kissé megszilárdul, így könnyebb szeletelni a calzonét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.