A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk és kakaóporral meghintünk.
A kakaóporral való meghintés megakadályozza, hogy a piskóta leragadjon, és szép sötét színt kölcsönöz az oldalának.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojásfehérje akkor lesz igazán kemény, ha a tál és a habverő tiszta és zsírmentes.
A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet.
A tojássárgákat addig keverjük a cukorral, amíg a keverék világos és habos nem lesz.
A lisztet, a kakaóport, a sütőport és a darált diót egy külön tálban összekeverjük.
A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a kakaópor és a sütőpor egyenletesen oszlik el a tésztában.
A száraz hozzávalókat fokozatosan a tojássárgás keverékhez adjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.
A tojásfehérjét óvatosan, alulról felfelé forgatva keverjük a tésztába, hogy ne törjük össze a habot.
A piskótatésztát az előkészített tortaformába öntjük, és egy spatulával egyenletesen eloszlatjuk benne.
A forma aljára tegyünk sütőpapírt, így könnyebben ki tudjuk majd venni a kész piskótát. Az egyenletes eloszlatás érdekében finoman ütögessük a formát a pulthoz, hogy a légbuborékok távozzanak.
A formát az előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 30-35 percig sütjük, amíg egy beleszúrt tű tisztán jön ki.
A sütő ajtaját ne nyissuk ki sütés közben, mert a piskóta összeeshet.
A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig a formában hűlni, majd óvatosan rácsra helyezve teljesen kihűtjük.
A piskótát teljesen ki kell hűteni, mielőtt felvágjuk és megtöltjük.
Tálalás előtt porcukorral meghintjük, vagy csokoládéöntettel díszíthetjük.
A csokoládéöntet helyett használhatunk tejszínhabot, gyümölcsöt vagy lekvárt is. A piskótát kínálhatjuk önmagában is, egy csésze kávé vagy tea mellé.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.