A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.
Ne olvaszd meg a vajat, csak hagyd, hogy megpuhuljon. Ha túl puha, a kekszek szétfolyhatnak sütés közben.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.
A porcukor finomabb, mint a kristálycukor, ezért a kekszek lágyabbak lesznek.
Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.
A só kiemeli az édes ízeket.
Fokozatosan szitáld bele a lisztet és a darált diót, majd keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.
A lisztet és a diót szitálva csomómentes tésztát kapsz.
A szeletelt diót óvatosan dolgozd bele a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljon, így a kekszek ropogósabbak lesznek.
A szeletelt dió ropogósabb, mint a darált.
Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.
A hűtés során a vaj megkeményedik, így a kekszek nem folynak szét sütés közben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek leragadjanak.
A hűtőből kivett tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket enyhén, hogy laposabb kekszeket kapj.
A golyók legyenek egyforma méretűek, hogy a kekszek egyenletesen süljenek meg.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnák lesznek.
Figyelj, hogy ne süsd túl a kekszeket, mert kiszáradnak. Ha a széleik aranybarnák, akkor jók.
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A rácson hűtés segít, hogy a kekszek alja is ropogós maradjon. Légmentesen záródó dobozban sokáig frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.