Frissen sült diós keksz

Diós keksz

A diós keksz egy klasszikus sütemény, amely ötvözi az omlós tészta és a dió ropogós textúráját. Az első diós süteményeket már évszázadokkal ezelőtt készítették, mivel a dió gazdag ízt és tápláló összetevőket biztosít. Ez a recept egyszerű, de ízletes, és tökéletes egy csésze kávé vagy tea mellé. Könnyen elkészíthető, így bármilyen alkalomra ideális választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 27 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 18
250 g Liszt
150 g Vaj
80 g Porcukor
80 g Darált dió
50 g Szeletelt dió
5 ml Vaníliakivonat
1 csipet
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.

    Ne olvaszd meg a vajat, csak hagyd, hogy megpuhuljon. Ha túl puha, a kekszek szétfolyhatnak sütés közben.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.

    A porcukor finomabb, mint a kristálycukor, ezért a kekszek lágyabbak lesznek.

    3

    Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.

    A só kiemeli az édes ízeket.

    4

    Fokozatosan szitáld bele a lisztet és a darált diót, majd keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.

    A lisztet és a diót szitálva csomómentes tésztát kapsz.

    5

    A szeletelt diót óvatosan dolgozd bele a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljon, így a kekszek ropogósabbak lesznek.

    A szeletelt dió ropogósabb, mint a darált.

    6

    Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.

    A hűtés során a vaj megkeményedik, így a kekszek nem folynak szét sütés közben.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek leragadjanak.

    8

    A hűtőből kivett tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket enyhén, hogy laposabb kekszeket kapj.

    A golyók legyenek egyforma méretűek, hogy a kekszek egyenletesen süljenek meg.

    9

    Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnák lesznek.

    Figyelj, hogy ne süsd túl a kekszeket, mert kiszáradnak. Ha a széleik aranybarnák, akkor jók.

    10

    Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.

    A rácson hűtés segít, hogy a kekszek alja is ropogós maradjon. Légmentesen záródó dobozban sokáig frissek maradnak.