Diós sütemény tálalva egy tányéron

Diós sütemény

A diós sütemény az egyik legkedveltebb édesség, amely különleges ízvilágával és egyszerű elkészítési módjával mindenkit elvarázsol. Ez a recept tökéletes választás ünnepekre, családi összejövetelekre vagy egy hétköznapi desszertként. A dió gazdag, olajos aromája és a puha tészta kombinációja igazán harmonikus. Tálaláskor porcukorral megszórva vagy egész diószemekkel díszítve igazán látványos és finom.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Finomliszt
100 g Darált dió
150 g Kristálycukor
2 db Tojás
100 g Vaj
100 ml Tej
1 cs. Sütőpor
1 tk. Fahéj
1 tk. Vaníliakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy sütőformát vagy béleld ki sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a sütemény egyenletesen süljön meg. A sütőpapír használata megkönnyíti a sütemény kivételét a formából.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a darált diót, a sütőport és a fahéjat.

    A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el, és a sütemény szépen megemelkedik.

    3

    Egy másik tálban habosítsd fel a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat és a vaníliakivonatot. Keverd simára.

    A vaj és a cukor habosra keverése kulcsfontosságú a sütemény könnyedségéhez. A tojásokat egyesével add hozzá, és minden tojás után alaposan keverd el.

    4

    Felváltva add hozzá a száraz hozzávalókat és a tejet a vajas-tojásos keverékhez, majd keverd össze homogén tésztává.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, hogy elkerüld a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, csak amíg a hozzávalók össze nem állnak.

    5

    Öntsd a tésztát az előkészített sütőformába, és simítsd el a tetejét.

    Egyenletesen oszlasd el a tésztát a formában, hogy a sütemény egyenletesen süljön meg.

    6

    Süsd az előmelegített sütőben 30-35 percig, vagy amíg egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes ellenőrizni a süteményt. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Hagyd a süteményt 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    Ha a süteményt túl hamar borítod ki, könnyen eltörhet. A rácson hagyva a sütemény alja is kihűl, és nem lesz vizes.

    8

    Tálalás előtt porcukorral szórd meg, vagy díszítsd egész diószemekkel.

    A porcukorral való megszórás egyszerű, de elegáns díszítés. A diószemekkel való díszítés még ünnepélyesebbé teszi a süteményt.