Dolma paradicsomban, rizstöltelékkel, olívaolajjal megöntözve és friss fűszerekkel tálalva

Dolma paradicsomban

A dolma egy híres étel, mely a török konyhában és a Közel-Keleten népszerű, és minden étkezésre ínycsiklandó ételt kínál. A paradicsomban készült dolma egy könnyedebb változata, amely a hagyományos töltött zöldségeket modern ízekkel ötvözi. A friss paradicsom tökéletes alapot biztosít a rizses tölteléknek, míg a citrom és az olívaolaj egy különleges frissességet ad. Az étel tökéletes választás egy könnyed vacsorára vagy ebédre, és variálható más zöldségekkel is. Akár a mediterrán konyha szerelmeseinek, akár azoknak, akik valami újat szeretnének kipróbálni, ez az étel mindig nagy sikert arat.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 db Paradicsom
150 g Rizs
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Petrezselyem
1 tk. Oregánó
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Citromlé
200 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat alul vágd le, hogy lapos talpúak legyenek. Ezt követően vágd ki a belsejüket, hogy helyet készíts a tölteléknek. A kivájt paradicsomot félreteszed.

    A paradicsom belsejét kanalazd ki óvatosan, hogy ne törjön el a héja.

    2

    A hagymát és a fokhagymát finomra vágd, majd egy serpenyőben melegíts olívaolajat. Pár percig pirítsd a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesedni nem kezd.

    A hagymát mindig lassan pirítsd, hogy elkerüld a megégését, és fokozatosan érvényesüljön az íze.

    3

    Add hozzá a rizst és a fűszereket (oregánó, bors, petrezselyem). Pirítsd tovább 2-3 percig, amíg a rizs enyhén átpirul.

    A rizs pirítása segít, hogy a töltelék ne legyen ragacsos. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet a rizshez, hogy ne égjen le.

    4

    Öntsd fel vízzel és citromlével, majd főzd a rizst 10-12 percig, amíg a víz felszívódik és a rizs megpuhul. Ha szükséges, adj hozzá még vizet.

    A rizst folyamatosan kevergetve párold, hogy ne ragadjon le.

    5

    Töltsd meg a paradicsomokat a kész rizses töltelékkel, majd tedd őket egy sütőedénybe.

    A töltelék ne legyen túl tömör, hagyj egy kis helyet, hogy ne törjön a paradicsom.

    6

    A paradicsomokat locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd alufóliával takard le a sütőedényt. Sütőben 180°C-on 20 percig süsd.

    Az alufólia megakadályozza, hogy a paradicsomok kiszáradjanak a sütés alatt.

    7

    A sütési idő után vedd le az alufóliát, és süsd még 5 percig, hogy a paradicsomok teteje enyhén megpiruljon.

    Figyeld a paradicsomok tetejét, hogy ne süss túl, különben túl puhák lesznek.