Dolma tökben rizses töltelékkel, friss citromkarikákkal tálalva

Dolma tökben

A dolma tökben a török konyha egyik hagyományos étke, amelyet évszázadok óta készítenek. A recept alapját a tökben töltött rizs alkotja, amit különféle fűszerekkel és zöldségekkel gazdagítanak. A dolma a világ számos országában elterjedt, de a török változat az egyik legismertebb. Az étel gazdag ízvilága és egyszerű elkészíthetősége miatt sok háztartásban népszerű, és gyakran kerül ünnepi étkezésekre is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Tök
200 g Rizs
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk. Fűszerpaprika
0.5 tk. Fekete bors
0.5 tk.
2 ek. Petrezselyem
1 db Citrom
400 ml Zöldségleves alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tököket mosd meg, majd vágd le a tetejüket, és óvatosan szedd ki a belsejüket egy kanállal, hogy üreges héjat kapj. Az így előkészített tököket enyhén sózd be, és hagyd állni 10-15 percig, hogy kioldódjon belőlük a felesleges víz.

    A tök belsejét is felhasználhatod a rizses töltelékhez, hogy gazdagabb íze legyen.

    2

    A rizst öblítsd le, majd egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pirítsd őket 3-4 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    A fokhagymát ne hagyd sokáig pirulni, mert könnyen megéghet és keserű ízt adhat az ételnek.

    3

    Add hozzá a rizst, és pirítsd további 2-3 percig. Ezután öntsd fel a zöldségleves alaplével, add hozzá a fűszerpaprikát, a fekete borsot és a sót. Keverd össze, és hagyd, hogy a rizs felszívja a folyadékot. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés alaplevet.

    Ne hagyd túl sokáig főzni a rizst, mivel a töltelékben fog még főni. A rizs ne legyen túl puha, inkább kissé al dente.

    4

    Miután a rizs elkészült, hagyd kicsit hűlni, majd keverd hozzá a finomra vágott petrezselymet, és egy kevés citrom levét.

    A friss petrezselyem és citromlé friss és üde ízt adnak a tölteléknek.

    5

    A tökök belsejét töltsd meg a kész rizses töltelékkel. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl szoros, mert a rizs még főzés közben megduzzad.

    A tököt ne töltsd túl, hogy a héj ne szakadjon el főzés közben.

    6

    A töltött tököket helyezd egy nagyobb lábas aljára, és öntsd rá a maradék alaplevet, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Fedd le, és főzd őket 30-40 percig, amíg a rizs és a tök teljesen megpuhulnak.

    A főzés közben figyeld, hogy a levek ne forrjanak túl gyorsan, különben a dolmák szétnyílhatnak.

    7

    Miután elkészültek, tálald a dolmákat frissen facsart citromlével és egy kis olívaolajjal meglocsolva.

    Tálalás előtt citromkarikákkal is díszítheted a dolmákat.