Édes-savanyú gyömbérmártás tálalva

Édes-savanyú gyömbérmártás

Az édes-savanyú gyömbérmártás egy klasszikus ázsiai ízvilágot idéző recept, amelyet gyakran használnak húsok, halak vagy zöldségek ízesítésére. A gyömbér enyhén csípős, friss aromája és a narancslé természetes édessége tökéletes harmóniát alkot. Ez a mártás tökéletes választás egy gyors és egészséges étkezéshez. Tipp: Ha még intenzívebb ízt szeretnél, adj hozzá egy kis reszelt narancshéjat a főzés során.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
110 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 g Friss gyömbér
100 ml Narancslé
2 ek. Méz
2 ek. Rizsecet
1 tk. Szójaszósz
1 tk. Keményítő
50 ml Víz
1 csipet Őrölt fehér bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és reszeld le a friss gyömbért. Mérd ki a narancslét, a mézet, és a többi hozzávalót.

    A gyömbért érdemes finomra reszelni, hogy könnyen eloszoljon az íze a mártásban. Ha nincs friss gyömbér, használhatsz gyömbérport is, de a friss gyömbér íze sokkal intenzívebb.

    2

    Egy kis lábosban keverd össze a narancslét, a mézet, a rizsecetet és a szójaszószt, majd add hozzá a reszelt gyömbért.

    A narancslé helyett használhatsz mandarinlét vagy ananászlevet is, hogy egyedi ízt adj a mártásnak.

    3

    Melegítsd a keveréket közepes lángon, amíg elkezd gyöngyözni.

    Fontos, hogy ne forrald a mártást, mert a méz elveszítheti az értékes tápanyagait.

    4

    Egy kis tálban keverd simára a keményítőt a vízzel, majd lassan csorgasd a lábosba, miközben folyamatosan kevered.

    A keményítőt mindig hideg vízzel keverd el, különben csomós lesz. A keményítős vizet lassan csorgasd a mártáshoz, miközben folyamatosan kevered, hogy elkerüld a csomók kialakulását.

    5

    Főzd a mártást alacsony lángon további 2-3 percig, amíg besűrűsödik. Ízesítsd őrölt fehér borssal.

    A mártás akkor jó, ha sűrű, de még folyékony. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés narancslevet. A fehér bors helyett használhatsz fekete borsot is, de a fehér bors íze finomabb.

    6

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald grillezett húsokhoz, halakhoz, vagy használhatod dipként is.

    A mártás hidegen és melegen is finom. Ha dipként használod, kínálj mellé ropogós zöldségeket vagy wonton chipset.