Édes-savanyĂș kĂłkuszos lime szĂłsz tĂĄlalva

Édes-savanyĂș kĂłkuszos lime szĂłsz

Az Ă©des-savanyĂș szĂłszok az ĂĄzsiai konyha elengedhetetlen rĂ©szei, amelyek frissessĂ©get Ă©s gazdag Ă­zvilĂĄgot kölcsönöznek az Ă©teleknek. Ez a kĂłkuszos lime vĂĄltozat a krĂ©mes Ă©s citrusos jegyek tökĂ©letes egyensĂșlyĂĄt hozza lĂ©tre, amely kivĂĄlĂłan illik grillezett hĂșsokhoz, halakhoz vagy akĂĄr zöldsĂ©gekhez. Ahogy a gyömbĂ©r Ă©s fokhagyma pirul a serpenyƑben, a kĂłkusztej lĂĄgy krĂ©messĂ©ge Ă©s a lime frissessĂ©ge egyedi Ă­zvilĂĄgot teremt. A mĂ©z Ă©dessĂ©ge Ă©s a rizsecet savanykĂĄs Ă­ze harmonikus egyensĂșlyt biztosĂ­t, mĂ­g a chili pehely enyhe csĂ­pƑssĂ©get ad a szĂłsznak. A tökĂ©letes Ă©des-savanyĂș szĂłsz titka az alapanyagok frissessĂ©gĂ©ben Ă©s az Ă­zek megfelelƑ egyensĂșlyĂĄban rejlik. Ha intenzĂ­vebb citrusos Ă­zvilĂĄgra vĂĄgysz, adj hozzĂĄ több lime levet, vagy ha pikĂĄnsabb szĂłszt szeretnĂ©l, növeld a chili mennyisĂ©gĂ©t. A mĂĄrtĂĄs akĂĄr napokig eltarthatĂł a hƱtƑben, Ă­gy bĂĄrmikor elƑveheted egy gyors Ă©s Ă­zletes kiegĂ©szĂ­tƑkĂ©nt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
190 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 ml Kókusztej
⭕ 50 ml Friss lime lĂ©
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 1 ek. Rizsecet
⭕ 1 ek. Szójaszósz
⭕ 10 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Chili pehely
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymåt és a gyömbért håmozd meg, majd reszeld finomra. Facsard ki a friss lime levét.

    A gyömbért könnyebben meg tudod håmozni, ha egy kanållal kaparod le a héjåt.

    2

    Egy közepes serpenyƑben melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ a reszelt fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt, majd pirĂ­tsd 1-2 percig, amĂ­g illatos nem lesz.

    Vigyåzz, hogy a fokhagyma és gyömbér ne égjen meg, mert keserƱ ízt ad a szósznak.

    3

    Öntsd hozzĂĄ a kĂłkusztejet, majd keverd bele a mĂ©zet, rizsecetet, szĂłjaszĂłszt, lime levet Ă©s chili pelyhet. Keverd alaposan össze.

    Ha nincs rizseceted, hasznĂĄlhatsz helyette almaecetet is.

    4

    FƑzd a mĂĄrtĂĄst 5-7 percig, amĂ­g kissĂ© besƱrƱsödik, Ă©s az Ă­zek jĂłl összeĂ©rnek.

    FƑzĂ©s közben folyamatosan keverd, hogy ne Ă©gjen le az alja.

    5

    ÍzesĂ­tsd sĂłval Ă©s borssal, majd ha simĂĄbb ĂĄllagot szeretnĂ©l, turmixold ĂĄt botmixerrel.

    A botmixer hasznĂĄlata elƑtt hagyd kicsit hƱlni a szĂłszt, hogy elkerĂŒld a fröcskölĂ©st.

    6

    Hagyd kicsit hƱlni, majd tĂĄlald grillezett hĂșsokhoz, halakhoz vagy zöldsĂ©gekhez. HƱtƑben tĂĄrolva akĂĄr egy hĂ©tig is eltarthatĂł.

    TĂĄlalĂĄs elƑtt kĂłstold meg, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, igazĂ­tsd az Ă­zeket (pl. több lime lĂ© a savanyĂșsĂĄghoz, mĂ©z az Ă©dessĂ©ghez).