Édes-savanyú kókuszos lime szósz tálalva

Édes-savanyú kókuszos lime szósz

Az édes-savanyú szószok az ázsiai konyha elengedhetetlen részei, amelyek frissességet és gazdag ízvilágot kölcsönöznek az ételeknek. Ez a kókuszos lime változat a krémes és citrusos jegyek tökéletes egyensúlyát hozza létre, amely kiválóan illik grillezett húsokhoz, halakhoz vagy akár zöldségekhez. Ahogy a gyömbér és fokhagyma pirul a serpenyőben, a kókusztej lágy krémessége és a lime frissessége egyedi ízvilágot teremt. A méz édessége és a rizsecet savanykás íze harmonikus egyensúlyt biztosít, míg a chili pehely enyhe csípősséget ad a szósznak. A tökéletes édes-savanyú szósz titka az alapanyagok frissességében és az ízek megfelelő egyensúlyában rejlik. Ha intenzívebb citrusos ízvilágra vágysz, adj hozzá több lime levet, vagy ha pikánsabb szószt szeretnél, növeld a chili mennyiségét. A mártás akár napokig eltartható a hűtőben, így bármikor előveheted egy gyors és ízletes kiegészítőként.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
190 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 ml Kókusztej
50 ml Friss lime lé
2 ek. Méz
1 ek. Rizsecet
1 ek. Szójaszósz
10 g Friss gyömbér
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Chili pehely
1 ek. Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát és a gyömbért hámozd meg, majd reszeld finomra. Facsard ki a friss lime levét.

    A gyömbért könnyebben meg tudod hámozni, ha egy kanállal kaparod le a héját.

    2

    Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a reszelt fokhagymát és gyömbért, majd pirítsd 1-2 percig, amíg illatos nem lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma és gyömbér ne égjen meg, mert keserű ízt ad a szósznak.

    3

    Öntsd hozzá a kókusztejet, majd keverd bele a mézet, rizsecetet, szójaszószt, lime levet és chili pelyhet. Keverd alaposan össze.

    Ha nincs rizseceted, használhatsz helyette almaecetet is.

    4

    Főzd a mártást 5-7 percig, amíg kissé besűrűsödik, és az ízek jól összeérnek.

    Főzés közben folyamatosan keverd, hogy ne égjen le az alja.

    5

    Ízesítsd sóval és borssal, majd ha simább állagot szeretnél, turmixold át botmixerrel.

    A botmixer használata előtt hagyd kicsit hűlni a szószt, hogy elkerüld a fröcskölést.

    6

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald grillezett húsokhoz, halakhoz vagy zöldségekhez. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eltartható.

    Tálalás előtt kóstold meg, és ha szükséges, igazítsd az ízeket (pl. több lime lé a savanyúsághoz, méz az édességhez).