Édes-savanyú lime paradicsomszósz tálalva

Édes-savanyú lime paradicsomszósz

Az édes-savanyú szószok az ázsiai konyha egyik legismertebb elemei, amelyek világszerte népszerűek lettek. A lime hozzáadása egy frissítő, citrusos csavart ad a klasszikus paradicsomalapú szósznak, amely így egyszerre édes, savanykás és enyhén fűszeres. Ahogy a paradicsom és lime főzés közben összeérnek, a konyhát betölti a friss, pikáns illatok kavalkádja. Ez a szósz tökéletes kiegészítője sült húsoknak, tenger gyümölcseinek vagy rizses ételeknek, hogy egy különleges, frissítő ízvilágot vigyünk az étkezésekbe.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Érett paradicsom
3 ek. Friss lime lé
2 ek. Barnacukor
1 ek. Rizsecet
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
1 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Előkészítés: Hámozd meg és kockázd fel az érett paradicsomot. Aprítsd fel a fokhagymát és reszeld le a gyömbért.

    A paradicsom héját könnyen eltávolíthatod, ha pár másodpercre forró vízbe mártod, majd lehúzod a héját.

    2

    Pirítás: Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd pirítsd 2-3 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma és a gyömbér ne égjen meg, mert keserű lesz a szósz.

    3

    Paradicsom hozzáadása: Add hozzá a felkockázott paradicsomot, és keverd össze alaposan a fűszerekkel.

    Ha nincs friss paradicsomod, használhatsz konzerv paradicsomot is, de a friss paradicsom íze intenzívebb.

    4

    Ízesítés: Öntsd hozzá a lime levét, rizsecetet, majd add hozzá a barnacukrot, sót és borsot. Keverd össze, és főzd közepes lángon 15-20 percig, amíg a paradicsom megpuhul és a szósz besűrűsödik.

    Kóstold meg a szószt főzés közben, és igazítsd az ízeket a saját ízlésed szerint. Ha túl savanyú, adj hozzá több cukrot, ha túl édes, adj hozzá több lime levét.

    5

    Pürésítés: Ha sima állagú szószt szeretnél, botmixerrel pürésítsd a keveréket. Ha darabosabb textúrát kedvelsz, hagyd így.

    A pürésítés előtt vedd le a szószt a tűzről, hogy elkerüld a fröcskölést.

    6

    Tálalás: Az édes-savanyú lime paradicsomszószt melegen vagy hidegen tálald sült húsokhoz, tenger gyümölcseihez, vagy rizses ételekhez. Friss korianderrel díszítheted.

    A szósz hűtőben tárolva 3-4 napig eltartható.