Édes-savanyú okra üvegben

Édes-savanyú okra

Az édes-savanyú okra egy különleges ízkombinációt kínál, amelyet főként a dél-amerikai és ázsiai konyhákban használnak. A finoman fűszerezett, édes-savanyú lé kiemeli az okra természetes ropogósságát, miközben a gyömbér és a szegfűszeg egyedi aromát ad hozzá. Ez a savanyított zöldség tökéletes kiegészítője lehet salátáknak, grillezett húsoknak vagy akár önállóan is fogyasztható snackként. Könnyen elkészíthető és hűtőben hetekig eltartható, így mindig kéznél lesz egy ízletes házi savanyúság.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss okra
250 ml Fehérborecet
250 ml Víz
30 g
50 g Cukor
4 gerezd Fokhagyma
2 tk. Mustármag
1 csokor Kapor
1 tk. Fekete bors
3 db Szegfűszeg
5 g Gyömbér

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan az okrát hideg vízben, majd töröld szárazra. Vágd le a szárát, de ügyelj arra, hogy a belsejét ne sértsd meg, így elkerülheted a túlzott nyálkásodást.

    A szár levágásánál tényleg figyelj, hogy ne vágj bele az okrába, mert akkor sokkal nyálkásabb lesz a végeredmény.

    2

    Sterilizáld a befőttesüvegeket és a fedőket forró vízben 10 percig, majd hagyd őket megszáradni.

    A sterilizálás elengedhetetlen a tartósításhoz, így elkerülheted a penészedést. Az üvegeket és a fedőket is forrald ki.

    3

    Helyezd az okrát az üvegekbe, és egyenletesen oszd el a fokhagymát, a mustármagot, a fekete borsot, a kaprot, a szegfűszeget és a vékonyra szeletelt gyömbért.

    Az fűszereket egyenletesen oszd el, hogy minden okrában legyen belőlük.

    4

    Egy közepes lábasban forrald fel az ecetet, a vizet, a sót és a cukrot, amíg minden összetevő teljesen feloldódik.

    Kevergesd folyamatosan, hogy a cukor és a só teljesen feloldódjon, és ne égjen le.

    5

    Öntsd a forró páclevet az üvegekbe úgy, hogy az okrát teljesen ellepje. Hagyj körülbelül 1 cm helyet az üveg tetején.

    A forró páclé segít a tartósításban. Ügyelj, hogy minden okrát ellepjen, de hagyj helyet a tetején, mert a melegítés hatására kitágulhat a folyadék.

    6

    Zárd le az üvegeket, majd hagyd őket szobahőmérsékleten kihűlni. Ezután tedd a hűtőbe legalább 48 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtőben való érlelés elengedhetetlen az ízek összeéréséhez. Ne kóstold meg azonnal, hagyd, hogy az ecet és a fűszerek átjárják az okrát.

    7

    Az édes-savanyú okra 1 hét után éri el a legjobb ízét, de már 2-3 nap után is fogyasztható.

    Minél tovább áll, annál finomabb lesz, de ha nem bírod kivárni, már 2-3 nap után is megkóstolhatod.