Édes-savanyú szilvachutney fahéjjal tálalva

Édes-savanyú szilvachutney fahéjjal

A szilvachutney egy klasszikus indiai és angolszász konyhában is népszerű mártás, amely gazdag, fűszeres ízével tökéletes kiegészítője sült húsoknak és sajtoknak. Az édes szilva, a fahéj meleg aromája és a fűszeres gyömbér együtt olyan harmonikus ízvilágot hoz létre, amely egyszerre frissítő és melengető. A chutney-k története több évszázadra nyúlik vissza, és mindig az adott kultúra sajátosságaihoz igazodva alakult. Képzeld el, ahogy egy őszi vacsorán egy szelet érett sajttal vagy egy szaftos sertéssült mellé tálalod ezt a selymes, fűszeres chutney-t. Ha még izgalmasabb ízélményt szeretnél, próbáld meg egy kevés szegfűszeggel vagy csillagánizzsal tovább mélyíteni az aromáit.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
110 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Friss szilva
1 db Vöröshagyma
50 g Barnacukor
50 ml Almaecet
1 db Fahéjrúd
1 csipet Szerecsendió
10 g Friss gyömbér
1 gerezd Fokhagyma
1 csipet Chilipehely
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A szilvát mosd meg, magozd ki és vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra, a gyömbért reszeld le.

    A szilva érettségétől függően változhat a chutney édessége, ezért kóstold meg a szilvát, mielőtt hozzáadod a cukrot.

    2

    Egy közepes méretű lábosban hevítsd fel az almaecetet, majd add hozzá a barnacukrot és keverd el, amíg fel nem oldódik.

    Az almaecet helyett használhatsz más ecetet is, például borecetet vagy balzsamecetet, de ezek befolyásolhatják a végső ízt.

    3

    Add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsd üvegesre közepes lángon.

    Vigyázz, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a chutney-nak.

    4

    Dobd bele a szilvát, a reszelt gyömbért és a fahéjrudat, majd keverd össze alaposan.

    A fahéjrudat később eltávolítod, de a főzés során finom fahéjas ízt ad a chutney-nak.

    5

    Szórd hozzá a szerecsendiót, a chilipelyhet és az őrölt fekete borsot, majd alacsony lángon főzd 25-30 percig, amíg besűrűsödik.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A chilipelyhet óvatosan adagold, ha nem szereted a túl csípős ízeket.

    6

    Ízesítsd sóval, és ha szükséges, állítsd be az ízt extra cukorral vagy ecettel, hogy elérd a tökéletes édes-savanyú egyensúlyt.

    Kóstold meg a chutney-t főzés közben, és add hozzá a sót, cukrot vagy ecetet apránként, hogy eltaláld a megfelelő ízt.

    7

    Távolítsd el a fahéjrudat, majd botmixerrel pürésítsd a chutney-t, ha simább állagot szeretnél.

    A pürésítés opcionális, ha szereted a darabosabb chutney-t, hagyd ki ezt a lépést.

    8

    Hagyd kihűlni, majd üvegbe töltve tárold a hűtőben. Kiváló sült húsok, sajtok és pirítós mellé.

    A chutney hűtőben tárolva akár egy hónapig is eláll, ha sterilizált üvegbe töltöd.

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A szilvát mosd meg, magozd ki és vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra, a gyömbért reszeld le.

    A szilva érettségétől függően változhat a chutney édessége, ezért kóstold meg a szilvát, mielőtt hozzáadod a cukrot.

    2

    Egy közepes méretű lábosban hevítsd fel az almaecetet, majd add hozzá a barnacukrot és keverd el, amíg fel nem oldódik.

    Az almaecet helyett használhatsz más ecetet is, például borecetet vagy balzsamecetet, de ezek befolyásolhatják a végső ízt.

    3

    Add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsd üvegesre közepes lángon.

    Vigyázz, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a chutney-nak.

    4

    Dobd bele a szilvát, a reszelt gyömbért és a fahéjrudat, majd keverd össze alaposan.

    A fahéjrudat később eltávolítod, de a főzés során finom fahéjas ízt ad a chutney-nak.

    5

    Szórd hozzá a szerecsendiót, a chilipelyhet és az őrölt fekete borsot, majd alacsony lángon főzd 25-30 percig, amíg besűrűsödik.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A chilipelyhet óvatosan adagold, ha nem szereted a túl csípős ízeket.

    6

    Ízesítsd sóval, és ha szükséges, állítsd be az ízt extra cukorral vagy ecettel, hogy elérd a tökéletes édes-savanyú egyensúlyt.

    Kóstold meg a chutney-t főzés közben, és add hozzá a sót, cukrot vagy ecetet apránként, hogy eltaláld a megfelelő ízt.

    7

    Távolítsd el a fahéjrudat, majd botmixerrel pürésítsd a chutney-t, ha simább állagot szeretnél.

    A pürésítés opcionális, ha szereted a darabosabb chutney-t, hagyd ki ezt a lépést.

    8

    Hagyd kihűlni, majd üvegbe töltve tárold a hűtőben. Kiváló sült húsok, sajtok és pirítós mellé.

    A chutney hűtőben tárolva akár egy hónapig is eláll, ha sterilizált üvegbe töltöd.