Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, legyen langyos, de ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
Az édesburgonyát hámozd meg, vágd kisebb kockákra, majd főzd sós vízben 10-12 percig, amíg megpuhul. Ezután törd pépesre és hagyd kihűlni.
Az édesburgonya pürébe keverhetsz egy kis vajat vagy tejszínt, hogy még krémesebb legyen.
Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze a tejföllel, a fekete borssal és az oregánóval.
A fokhagymás tejföl helyett használhatsz fűszervajat is.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz az édesburgonya püréből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és parmezánt.
Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor nehéz lesz összehajtani és a töltelék kifolyhat.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy biztosabb legyen a zárás.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha túl forrón vágod fel, a gőz megégethet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.