Epres pite aranybarna tésztával és friss eperrel

Epres pite

Az epres pite egy klasszikus gyümölcsös desszert, amelyet a friss eper zamatos íze tesz igazán különlegessé. Ez a recept az egyszerűség és az ízek harmóniáját kínálja, tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra. A ropogós tészta és az édes-tart epres töltelék minden falatban egyensúlyt teremt. Próbáld ki, és hozd el az eper varázslatos ízét az asztalodra!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
1 db Tojássárgája
2 ek. Hideg víz
400 g Friss eper
50 g Barnacukor
2 ek. Keményítő
1 tk. Citromlé
1 csomag Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban morzsold össze a lisztet, vajat és porcukrot, majd add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet. Gyúrd sima tésztává. TIPP: Dolgozz gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    A vaj legyen nagyon hideg, akár fagyos is lehet. Így könnyebb morzsolni és a tészta is omlósabb lesz.

    2

    Formázz a tésztából gombócot, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.

    A hűtési idő alatt a tészta jobban összeáll, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    3

    Közben keverd össze a felaprított epret, barnacukrot, keményítőt, citromlevet és vaníliás cukrot egy tálban. TIPP: Óvatosan keverd, hogy az eper ne törjön össze.

    Ha nagyon lédús az eper, tegyél bele egy kicsit több keményítőt, hogy ne áztassa el a tésztát.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy piteformát.

    A kivajazott formát lisztezd is meg, így biztosan nem fog beleragadni a pite.

    5

    Nyújtsd ki a tészta kétharmadát, és béleld ki vele a piteformát. TIPP: Egy sodrófára tekerve könnyen áthelyezheted a tésztát.

    A tésztát két sütőpapír között is kinyújthatod, így nem ragad le és könnyebb vele dolgozni.

    6

    Töltsd meg a formát az epres töltelékkel, majd a maradék tésztából vágj csíkokat, és helyezd a tetejére rács formában.

    A rácsot tojással megkenheted, hogy szép fényes legyen.

    7

    Süsd a pitét 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. TIPP: Ha a szélek túl gyorsan barnulnak, fedd le őket alufóliával.

    A sütés felénél takard le a pitét alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje.

    8

    Hűtsd le a pitét, majd szeleteld fel, és tálald. TIPP: Vaníliafagyival vagy tejszínhabbal még finomabb.

    A pitét teljesen hagyd kihűlni, mielőtt szeleteled, különben széteshet.