Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra, és bélelj ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
A sütőpapírt érdemes kör alakúra kivágni és az oldalát is beborítani, hogy könnyen ki tudd venni a tortalapokat.
Verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, miközben apránként hozzáadod a porcukrot.
A tojásfehérjék akkor lesznek a legkeményebbek, ha hidegek és zsírtalan edényben vered fel őket. Egy csipet só is segíthet.
Keverd bele óvatosan a darált diót és a vanília kivonatot, majd oszd el a masszát 5 részre.
A diót óvatosan forgasd bele, hogy a hab ne törjön össze. Mérd ki a masszát, hogy a lapok egyforma vastagok legyenek.
Süss 5 vékony lapot egyenként 12-15 percig, majd hagyd őket kihűlni.
A lapokat sütőpapíron süsd, és figyelj, hogy ne égjenek meg. Akkor jó, ha aranyszínűek és rugalmasak.
Készítsd el a krémet: a vajat habosítsd ki, majd keverd össze a felvert tejszínnel és a vaníliás porcukorral.
A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy könnyen lehessen habosítani. A tejszínt kemény habbá verd fel, mielőtt a vajhoz kevered.
Rétegezd a lapokat a krémmel, és vond be a torta tetejét és oldalait is.
A krémet egyenletesen oszd el a lapok között, és a tetejére is jusson bőségesen.
Olvaszd meg az étcsokoládét, és készítsd el a díszítő mázat a cukorból és vízből szirupot főzve.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd, hogy ne égjen meg. A szirupot addig főzd, amíg sűrűsödni nem kezd.
A mázat csorgasd a torta tetejére, és húzz bele csíkokat az olvasztott csokoládéval, hogy klasszikus Eszterházy mintázatot kapj.
A mázat gyorsan kell dolgoznod, mert hamar megdermed. A csíkokat egy fogpiszkálóval vagy vékony késsel húzd bele.
Hűtsd a tortát legalább 2 órán át tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
A tortát hűtőben tárold, hogy a krém ne olvadjon meg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.