Eszterházy torta tálalva

Eszterházy torta

Az Eszterházy torta egy igazi klasszikus, amely a 19. századi magyar konyhaművészet egyik legismertebb desszertje. Nevét a híres Eszterházy családról kapta, és azóta is a magyar cukrászat egyik gyöngyszeme. A diós lapok és a gazdag tejszínes krém tökéletes harmóniát alkotnak, amely minden ünnepi asztal dísze lehet.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 40 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
200 g Darált dió
6 db Tojásfehérje
150 g Porcukor
5 ml Vanília kivonat
300 ml Tejszín
150 g Vaj
10 g Kakaópor (díszítéshez)
50 g Étcsokoládé
100 g Cukor (a díszítő mázhoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra, és bélelj ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.

    A sütőpapírt érdemes kör alakúra kivágni és az oldalát is beborítani, hogy könnyen ki tudd venni a tortalapokat.

    2

    Verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, miközben apránként hozzáadod a porcukrot.

    A tojásfehérjék akkor lesznek a legkeményebbek, ha hidegek és zsírtalan edényben vered fel őket. Egy csipet só is segíthet.

    3

    Keverd bele óvatosan a darált diót és a vanília kivonatot, majd oszd el a masszát 5 részre.

    A diót óvatosan forgasd bele, hogy a hab ne törjön össze. Mérd ki a masszát, hogy a lapok egyforma vastagok legyenek.

    4

    Süss 5 vékony lapot egyenként 12-15 percig, majd hagyd őket kihűlni.

    A lapokat sütőpapíron süsd, és figyelj, hogy ne égjenek meg. Akkor jó, ha aranyszínűek és rugalmasak.

    5

    Készítsd el a krémet: a vajat habosítsd ki, majd keverd össze a felvert tejszínnel és a vaníliás porcukorral.

    A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy könnyen lehessen habosítani. A tejszínt kemény habbá verd fel, mielőtt a vajhoz kevered.

    6

    Rétegezd a lapokat a krémmel, és vond be a torta tetejét és oldalait is.

    A krémet egyenletesen oszd el a lapok között, és a tetejére is jusson bőségesen.

    7

    Olvaszd meg az étcsokoládét, és készítsd el a díszítő mázat a cukorból és vízből szirupot főzve.

    A csokoládét vízgőz felett olvaszd, hogy ne égjen meg. A szirupot addig főzd, amíg sűrűsödni nem kezd.

    8

    A mázat csorgasd a torta tetejére, és húzz bele csíkokat az olvasztott csokoládéval, hogy klasszikus Eszterházy mintázatot kapj.

    A mázat gyorsan kell dolgoznod, mert hamar megdermed. A csíkokat egy fogpiszkálóval vagy vékony késsel húzd bele.

    9

    Hűtsd a tortát legalább 2 órán át tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.

    A tortát hűtőben tárold, hogy a krém ne olvadjon meg.