Frissen sült étcsokoládés keksz

Étcsokoládés keksz

Az étcsokoládés keksz az egyik legkedveltebb sütemény azok számára, akik szeretik a mély, gazdag csokoládéízt. Az első csokoládés kekszek a 20. század elején jelentek meg, és azóta világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ez a változat kakaóporral és étcsokoládédarabokkal készül, így különösen intenzív ízélményt nyújt. Egy csésze tej vagy kávé mellé tökéletes kísérő, és bármilyen alkalomra ideális édesség.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 27 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 18
250 g Liszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
150 g Étcsokoládé
25 g Kakaópor
5 ml Vaníliakivonat
1 csipet
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.

    Ha nincs időd kivárni, reszeld le a vajat, így gyorsabban megpuhul.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.

    A porcukrot szitáld át, hogy elkerüld a csomósodást a tésztában.

    3

    Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.

    A tojást érdemes külön felverni, mielőtt a tésztához adod, így könnyebben eloszlik.

    4

    Fokozatosan szitáld bele a lisztet és a kakaóport, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.

    A lisztet és a kakaóport mindenképpen szitáld át, hogy elkerüld a csomósodást és levegősebb legyen a tészta. Ne keverd túl a tésztát, mert a keksz kemény lehet.

    5

    Aprítsd fel az étcsokoládét, és óvatosan keverd bele a tésztába. Így sütés közben finom olvadt csokoládédarabkák lesznek a kekszekben.

    Használj jó minőségű étcsokoládét a legjobb ízélményért. A csokoládét durvára is vághatod, ha nagyobb darabokat szeretnél a kekszben.

    6

    Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.

    Ha a tészta nagyon ragad, tegyél egy kis lisztet a kezedre, mielőtt formázni kezded. A hűtési időt növelheted, ha van rá időd, a tészta még jobban összeáll.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőt légkeveréses fokozaton is melegítheted, ebben az esetben csökkentsd a hőmérsékletet 160°C-ra.

    8

    A hűtőből kivett tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket enyhén, hogy laposabb kekszeket kapj.

    Használj fagyiskanalat a golyók formázásához, így egyforma méretű kekszeket kapsz. A kekszek közé hagyj elegendő helyet, mert sütés közben terülni fognak.

    9

    Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén ropogósak lesznek, de a belsejük puha marad.

    Ne süsd túl a kekszeket, mert akkor kemények lesznek. Akkor vedd ki a sütőből, amikor a széleik aranybarnák, de a közepük még puha.

    10

    Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.

    A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a kekszek alja bepárásodjon és elázzon.